492353 - 't Nijenhuis
Bij 't Nijenhuis 8, 8131 RD te Wijhe

Omschrijving

BRUG EN KEERMUUR BIJ ERF VAN HET WESTELIJKE BOUWHUIS. Rode 18e- of 19e-eeuwse bakstenen rondboogbrug over de noordelijke arm van de buitengracht naar het erf achter het westelijke bouwhuis met als balustrade rechthoekige rode bakstenen zuilstompen waartussen een smeedijzerenketting is gehangen. Aan de zuidzijde van de balustrade twee vierkante rode bakstenen hoofpijlers. De zuilstompen en twee pijlers zijn door hardstenen afdekplaat afgesloten.

De brug eindigt aan de zuidzijde in een rode bakstenen muur, die het erf achter het westelijke bouwhuis naar de gracht keert. De muur is recentelijk ca. een halve meter hoger opgetrokken en wordt door een houten hek van recente datum afgesloten. Even links van de brug wordt de keermuur door een rode bakstenen trap van zeven treden naar de gracht onderbroken. Brug en keermuur zijn in 1988 gerestaureerd.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen