Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
492715
Complexnummer
492353 - 't Nijenhuis
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82844/126
Kadastrale aanduiding
Wijhe B 2417
't Nijenhuis 6, 8131 RD te Wijhe

Omschrijving

PORTIERSWONING. Laat 19e eeuwse, rode bakstenen portierswoning op kruisvormige plattegrond onder vier met grijze Oudhollandse pannen gedekte zadeldaken (met op elk schild een kruis van rode pannen), gelegen ten westen van de oprijlaan naast het hoofdinrijhek aan de Berkenallee. Op het punt waar de daken samenkomen een vierkante bakstenen schoorsteen. De gevels van de woning, die door gele bakstenen strekken zijn opgesierd, zijn op de begane grond voorzien van meerruits-schuifvensters met hardstenen kozijnen en luiken. De vier kopgevels, die op de windrichtingen georienteerd zijn, vertonen op de verdieping een klein halfrond venster, waarvan de roeden aan de bovenzijde in een gotische tracering, bestaande uit twee spitsbogen en een vierpas, samenkomen. De kopgevels zijn verder voorzien van een versierde houten windveer met een makelaar. De naar de oprijlaan gerichte oostgevel heeft in de linkergevel rechts naast het venster een korfboogvormige toegangsdeur. De westgevel heeft in de rechterzijmuur van de kopgevel rechts naast het venster een toegangsdeur met getoogd drie ruitsbovenlicht, waarvan de roeden schuin geplaatst zijn.

De woning, die in 1975 werd gerestaureerd, wordt omringd door een hardstenen stoep en staat op een grijs geschilderde gepleisterde plint.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 492353. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.