492353 - 't Nijenhuis
Bij 't Nijenhuis 10, 8131 RD te Wijhe

Omschrijving

MOESTUINMUUR. Monumentale rode en gele bakstenen moestuinmuur, uit de eerste helft van de 18e eeuw. De muur sluit de gehele noordzijde van de voormalige oostelijke nutstuin af, is aan de zijde van de noordelijke arm van de buitengracht tot ca. 1 meter hoog halfsteens verdikt en wordt aan deze zijde door steunberen gestut. Het muurgedeelte boven het verdikte onderstuk is in rode en gele ijsselsteentjes opgetrokken.

Aan de zijde van de voormalige nutstuin zijn nabij het bouwhuis recenteljk een grote (rechts) en kleinere (links) pseudo 18e-eeuwse druivenkas gebouwd. Deze kassen, die ongeveer op de plaats van oudere verwarmde druivenkassen zijn opgetrokken, zijn voor de bescherming van ondergeschikte betekenis. De muur werd in 1978 gerestaureerd.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen