492666 - Het Wooldhuis
Vlissingen A 5302
Boulevard Evertsen 290, 4382 AG te Vlissingen

Omschrijving

"Het Wooldhuis", onderkelderde, langgerekte villa, gebouwd in opdracht van burgemeester C.A. van Woelderen naar ontwerp van D. Roosenburg op hoge, omlopende bakstenen plint waarboven betonnen gevels met kiezelstenen afwerking onder uitkragend zadeldak met rode leipannen; aan de korte westgevel is de villa halfrond en aan de korte oostgevel recht gesloten terwijl de zuidgevel uitzicht op de Westerschelde biedt en de noordgevel met ingangspartij en korte dwarsvleugel naar de landzijde is gericht.

Boven de manshoge, rode bakstenen plint, die is voorzien van drie smalle lichtnissen en getekend met sporen van oorlogsschade, heeft de zuidgevel op de woonverdieping vier halfrond gesloten vensters met ijzeren traceringen waarboven vier gekoppelde vierkante vensters ter afsluiting van een voormalige loggia zijn aangebracht; rechts hiervan over beide bouwlagen een erker, aan de onderzijde gedecoreerd met meanderende, kleurige tegeltableau's; halverwege de helling van het dak is een langgerekte serie vensters geplaatst.

De halfronde westgevel is door vijf hoge glasramen met ijzeren roeden ontsloten; tussen deze ramen zijn smalle, betonnen penanten met kiezelstenen afwerking op een uitspringende betonnen lijst geplaatst boven de hier licht verlaagde bakstenen plint met sporen van kogelinslag; aan de onderzijde van de vensters is een dubbele gedecoreerde band van groen en wit geschilderde tegels aangebracht, de bovenzijde van de vensters wordt beschut door de uitkragende, licht verlaagde dakrand; het dak heeft een conische vorm en is op circa een-derde van de dakhelling met een doorlopende vensterzone geleed; op het hoogste dakpunt staat een ijzeren windwijzer en elders op de nok een bakstenen schoorsteen.

Aan de noordzijde in de dwarsvleugel een verhoogd gelegen ingangspartij met aan de rechterzijde in de plintzone drie smalle vensternissen en gedenksteen met inscriptie van de tekst "HET WOOLDHUIS Eerste steen gelegd door H. v. Woelderen. 20 aug. 1931"; hierboven, op de begane grond, een doorlopende vensterserie en eenzelfde serie in de dakhelling op dezelfde hoogte als de ramenreeks van het westelijke dakvlak; de ingangspartij heeft een bakstenen trap. De dwarsvleugel telt twee bouwlagen onder een schilddak met halfrond dakvenster en is belegd met rode leipannen; links van de ingang drie kleine rondvensters, hier recht boven, op de verdieping een groot rechthoekig venster; overhoekse plaatsing van viervoudige vensterserie op beide bouwlagen aan noordoostzijde van de dwarsvleugel. In de hoek van deze dwarsvleugel en hoofdas bevindt zich aan de zuidkant een kleine halfronde uitbouw met vierkante vensters onder een conisch dak met rode leipannen. De oostgevel telt drie bouwlagen onder een afgewolfd dakvlak; op de begane grond een groot venster met tuindeur, op de verdieping een dito venster en een rondvenster met glas-in-lood, op de derde bouwlaag een vensterserie pal onder de licht overstekende dakrand. Inwendig: Bruynzeel vloeren; afzonderlijke dienstbodeningang en -vertrekken op de begane grond aan de noordzijde; vloer van voormalig was- en mangelhok met tegels in de kleuren geel, lever en zwart; cv-radiatoren met tegels ten behoeve van thermische reflectie; oorspronkelijk sluit- en sleutelwerk en schilderij-latten in het merendeel van de vertrekken; glas-in-loodvensters in sanitaire ruimten; handdoekenwarmer in badkamer op de verdieping; intern oproepsysteem voor dienstboden; schilderingen van Rie Cramer op plafond van het boudoir (sinds de Tweede Wereldoorlog afgedekt met grijze verf); woonkamer op begane grond (oostzijde) met exotische houten betimmering, schoorsteenmantel en glaskasten; studeerkamer op de verdieping (westzijde) met eiken wandbetimmering en bijbehorende boekenkasten, windwijzer in het dito betimmerd plafond waarin sporen van (herstelde) oorlogsschade, afsluitbaar fonteintje en afzonderlijke archiefruimte.

Waardering

"Het Wooldhuis" c.a. is tussen 1930-1932 gebouwd als representatieve villa voor de toenmalige burgemeester van Vlissingen en heeft architectuurhistorisch belang als vertegenwoordiger van de Interbellum-architectuur. "Het Wooldhuis" is uit- en inwendig gaaf behouden gebleven, het brengt een specifiek ontwerp van Roosenburg tot uitdrukking en geeft dit met architectonische uitdrukkingsmiddelen vorm. "Het Wooldhuis" is ontworpen als beeindiging van de boulevard-bebouwing en levert in zijn markante verschijningsvorm, sterke kleur- en silhouetwerking een architectonische aanzet voor de duinenrij terwijl de ontsluiting met glas en (voorheen een open) loggia eenduidig op het water is gericht. Afgewogen materiaalgebruik en ruimteschikking vervolmaken het architectonische antwoord op de dialoog met water, land en lucht terwijl ook het vuur van de oorlog niet aan "Het Wooldhuis" voorbij is gegaan. Nadrukkelijk nautische associaties lijken te zijn nagestreefd in de studeerkamer (ontworpen als de brug van een schip), in de licht convexe of concave vorm van het muurwerk en in de patrijspoort-achtige rondvensters terzijde van de ingangspartij. Binnen het oeuvre van Roosenburg neemt "Het Wooldhuis" een bijzondere positie in door zijn rijkdom aan vormen, voorzieningen, materialen (o.a. beton met kiezelstenen afwerking, stalen ramen, leipannen) gedegen afwerking en detaillering. Daarnaast onderscheidt "Het Wooldhuis" zich door de reeds aangehaalde stedebouwkundige situering waarbinnen de eveneens door Roosenburg ontworpen dienstwoningen "De Zandloper" en "Waailust" en de tussengelegen tuin. Het totale historische complex vormt een functioneel, ruimtelijk compact en beeldbepalend ensemble dat in betrekkelijk korte tijd tot stand is gebracht en als zodanig behouden gebleven.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)