492666 - Het Wooldhuis
Vlissingen A 5867
Boulevard Evertsen 288, 4382 AG te Vlissingen

Boulevard Evertsen 288

Inleiding

Half vrijstaand woonhuis "De Zandloper", in 1931 gebouwd naar ontwerp van D. Roosenburg in Interbellum-architectuur, aanvankelijk bewoond door havendirecteur Kuyck en daarna in gebruik als bediendenwoning bij "Het Wooldhuis". In 1973 is de eerste verdieping aan de west- en noordzijde uitgebreid. Deze uitbreiding komt niet voor bescherming in aanmerking.

Omschrijving

Het woonhuis heeft een rechthoekige plattegrond, is vier verdiepingen en een kap hoog en opgetrokken in rode baksteen.

De voorgevel aan de boulevard is een asymmetrische topgevel, aan de rechter zijde aan het buurpand grenzend en aan de linker zijde, overeenkomstig het erbij aansluitende dakvlak, schuin aflopend. Op de begane grond (souterrain) de houten voordeur onder een rondboog en drie kleine raampjes. De bel etage bevat boven de voordeur een gedenksteen met de tekst "De Zandloper", daarboven een rond venster en rechts een horizontaal venster met vernieuwde kozijnen en een borstwering met siermetselwerk. Op de tweede en op de derde verdieping een horizontaal houten venster en een borstwering met siermetselwerk. De gevel wordt afgesloten door een overhangende houten dakgoot, met daarboven een wolfeind.

De westelijke zijgevel is op de begane grond een blinde gevel en op de bel etage bevindt zich de nieuwe, zwevende aanbouw op pilonen uit 1973, die niet voor bescherming in aanmerking komt. In het dakvlak een rechthoekige, bakstenen schoorsteen.

De achtergevel (noord) is op de bel etage voorzien van genoemde aanbouw uit 1973. Op de tweede verdieping een balkondeur, die aan beide zijden geflankeerd wordt door een venster met horizontale roedeverdeling en rechts daarvan een venster, eveneens met horizontale roeden. De bovenste verdieping bevat drie gekoppelde vensters met horizontale roeden. De gevel wordt afgesloten door een overhangende daklijst. Het woonhuis heeft een asymmetrische, gebroken kap die aan de voor- en achterzijde is afgewolfd en gedekt is met rode holle pannen.

In het interieur is grotendeels de oorspronkelijke indeling gehandhaafd; voorts zijn onder meer de entree met tochtdeuren, het trappehuis en originele deuren van belang.

Waardering

Woonhuis, van architectuurhistorisch belang als vertegenwoordiger van de Interbellum- architectuur en van ensemblewaarde als onderdeel van het complex.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)