492666 - Het Wooldhuis
Vlissingen A 5866
Kenau Hasselaarstraat 559, 4382 AS te Vlissingen

Kenau Hasselaarstraat 559

Inleiding

Halfvrijstaand woonhuis genaamd"Waailust", in 1931 als chauffeurswoning bij "Het Wooldhuis" gebouwd, naar ontwerp van D. Roosenburg in Interbellum- architectuur.

Omschrijving

Het woonhuis heeft een min of meer rechthoekige plattegrond waarbij de voorgevel schuin is geplaatst volgens het verloop van het perceel. Het pand is opgetrokken in rode baksteen en is drie bouwlagen en een kap hoog. De voorgevel wordt voor het grootste deel ingenomen door een topgevel met rechts daarvan, iets terugliggend een langsgevel. De topgevel bevat op de begane grond een stalen garagedeur onder een latei en op de eerste en tweede verdieping drie gekoppelde vensters. Links aan de topgevel een bakstenen schoorsteen. In het terugliggende langsgeveldeel bevindt zich op de begane grond de houten voordeur met zijlicht en boven deze deur een gedenksteen met de tekst "Waailust".

De westelijke zijgevel is een langsgevel met een uitbouw ter plaatse van het trappehuis. Deze uitbouw is voorzien van een puntgeveltje met aangekapte dwarskap en twee kleine, vertikale raampjes. Geheel rechts een uitbouwtje op de begane grond en de eerste verdieping en een bakstenen schoorsteen.

De achtergevel bezit op de begane grond een achterdeur met zijlicht en een venster met horizontale roedeverdeling. Op de eerste verdieping een balkon met dubbele terrasdeur en zijlicht met horizontale roedeverdeling en in de topgevel daarboven (tweede verdieping) twee dubbele vensters met horizontale roedeverdeling.

Het zadeldak en de aankapping zijn gedekt met holle pannen; ver overstekende bakgoten.

In het interieur onder meer grotendeels originele indeling, trappehuis, deuren.

Waardering

Chauffeurswoning van architectuurhistorisch belang als vertegenwoordiger van Interbellum-architectuur en van ensemblewaarde als onderdeel van het complex.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)