494843 - Klein Noordijk
H.W. Iordensweg 91, 7384 AJ te Wilp

Omschrijving

HOOFDGEBOUW (Huis Klein Noordijk). Onderkelderd blokvormig gepleisterd hoofdgebouw op grijs geschilderde iets vooruitspringende voeting. Het telt twee verdiepingen en een zolderverdieping onder afgeplat met gesmoorde Oud Hollandse dakpannen gedekt schilddak. De eerste steen is in 1856 door mevrouw Marle- Van Wijck gelegd.

De middentravee van de naar de H.W. Iordensweg gerichte voor(west)gevel is tot even onder de nok als puntvormige topgevel doorgetrokken en voorzien van een zadeldak met windveren met een geprofileerde voorplank, bekroond door een topgevelteken. De middentravee van de achtergevel is eveneens doorgetrokken, springt een stuk naar voren en wordt bekroond door een houten klokketoren waarin een bel. De gevels zijn aan de hoeken van omgaande gedecoreerde pilasters voorzien en de genoemde middenrisaliet aan de westzijde wordt eveneens aan weerszijden door pilasters afgeloten. De gevel wordt omgaande door een geprofileerde bakgoot afgeloten kroonlijst (fries met blokrand) beeindigd, die ter plaatse van de pilasters is gekornist.

Centraal aan de voorzijde de entree, die door een ornamentele en rijk besneden houten overkapping annex balkon wordt voorafgegaan. De overkapping is drie traveeen breed, een enkele travee diep en wordt gestut door vier 8-zijdige pijlers met kapitelen, die aan de voorzijde drie accoladeboog-vormige open doorgangen scheiden. De velden boven de bogen alsmede de houten balustrade van het balkon zijn van verticale ajour gezaagde banden voorzien. De entree bestaat uit een getoogde dubbele 4- ruits deur met 2-ruitsbovenlicht. Aan weerszijden van de entree twee getoogde 6-ruitsvensters met schuiframen. Boven de vensters beganegronds een doorgaande zonweringskast met gesneden voorplank. Op de verdieping een getoogd kozijn met dubbel 4-ruits balkondeur met 2-ruits bovenlicht, voorzien van persiennes. Aan weerszijden twee getoogde 6-ruitsvensters met persiennes. In de topgevel van de middenrisaliet het classicistische motief van drie gekoppelde halfronde vensters met 5 (centraal) en 2-ruitsindelin- gen.

De rechter zijgevel (zuidelijk) is in 4 traveeen geleed en vertoont beganegronds drie vensters en een terrasdeur (tweede travee van links) en op de verdieping 4 vensters met persiennes als aan de voorgevel, zij het dat de vensters en de terrasdeur op de beganegrond tot aan de bodem zijn doorgetrokken. Deze zijde wordt voorafgegaan door een houten vier traveeen brede en een enkele travee diepe langs de gehele gevel doorgetrokken luifel onder half schilddak op een hardstenen bordes, die door vijf 8-zijdige pijlers met kapitelen in vier getoogde doorgangen wordt geleed. De velden boven de doorgangen vertonen straalsgewijs geordend traliewerk.

De linker zijgevel (noordelijk) heeft aan de linkerzijde beganegronds en op de verdieping een getoogd 6-ruitsvenster (venster beganegronds is nieuw).

De achtergevel (oostzijde) heeft centraal in de uitgebouwde middenrisaliet een ingangspartij, bestaande uit een getoogd kozijn waarin dubbele paneel deur. Daarover een gestuct boogprofiel. Links en rechts een rechthoekig venster met diefijzers. Op de verdieping in de middenrisaliet een getoogd kozijn waarboven een gestucte omlijsting met 6-ruitsvenster en persiennes en in de topgevel drie gekoppelde halfronde enkelruits-vensters. Aan de rechterzijde beganegronds en op de verdieping een getoogd kozijn met 6-ruitsvenster en persiennes.

Inwendig: een opvallend gegeven van de centraal aan de westzij- de gelegen ruimte op de beganegrond is, dat deze als hal maar tevens als tuinkamer dienst doet. Voorts heeft deze ruimte een betekenis als 'kamer en suite' en als intermediair tussen de grote rechthoekige kamers aan weers- zijden waarmee zij door grote schuifdeuren met panelen aan beide lange zijden in verbinding staat. Deze variabele ruimtelijkheid van het inwendige is verder uitgewerkt in de visuele relatie tussen het huis en het park. Zo zijn de vensters en deuren aan de zuid- en westzijde van het huis, aan welke zijden zich de belangrijkste gezichten in het park bevinden, opvallend groot en ruim beglaasd. De overkappingen en zonweringen aan deze zijden hebben ook de functie van overgangen tussen de binnenruimte van het huis en de buitenruimte van het park, die als coulissen de gezichten vanuit het huis in het park aan de bovenzijde afbakenen en deze hierdoor dieptewerking verlenen.

Het huis werd in de jaren 1990-1991 gerestaureerd.

Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats