494843 - Klein Noordijk
Bij H.W. Iordensweg 91, 7384 AJ te Wilp

Omschrijving

KOETSHUIS EN PAARDESTAL. Deels onderkelderd koetshuis en paardestal van rode bakstenen op rechthoekige grondslag onder met gesmoorde Oud Hollandse pannen gedekt zadeldak met ruim overstek. Het dak is voorzien van geprofileerde sporen en windveren. Het ensemble is omstreeks 1860 tot stand gekomen.

De symmetrisch opgezette voor(zuid-)gevel heeft een natuurstenen dorpel, vertoont vlechtingen en is afgesloten door een halfsteens rollaag. Centraal in de voorgevel een opgeklampte getoogde dubbele deur (naar het koetshuis), waarboven een steens rollaag met sluitsteen. Aan weerszijden een gietijzeren rondvenster met diagonaal geplaatste roeden. Ter plaatse van de houtopslag links en de paardestallen rechts een opgeklampte en getoogde toegangsdeur. Op de verdieping een opgeklampt halfrond hooiluik en ter weerszijden een halfrond gesloten gietijzeren 2-ruitsvenster.

Rechter zijgevel: van links naar rechts twee gietijzeren radvensters en twee getoogde opgeklampte deuren waarvoor en waartussen een gietijzeren rond 4-ruitsvenster met diagonaalsgewijs geplaatste roeden.

Linker zijgevel: van links naar rechts een 9-ruits schuifvenster met opgeklampte luiken, een 4-ruits schuifvenster met opgeklampte luiken (eronder een bouwspoor van een keldervenster) en een met verticale delen afgezette houtopslag.

Achtergevel: rond ca. 1900 werd het koetshuis en de paardestal aan de achterzijde (waarin een wagenloods, ruimte voor landbouwwerktuigen en een melklokaal) ca. 1,5 meter verlengd. De achtergevel is symmetrisch van opzet en heeft aan de onderzijde een natuurstenen dorpel. Aan de linker zijde een getoogde dubbele deeldeur en aan de rechter zijde een gesimuleerde identieke dubbele deur, waarin een opgeklampte en getoogde toegangsdeur. Op de verdieping twee opgeklampte en getoogde hooiluiken.

Inwendig: In de ZO-hoek de paardestal met drie oorspronkelijke boxen met ruiven, ten noorden hiervan het verblijf voor gastpaarden. In de ZW-hoek het koetshuis met oorspronkelijke tuigkasten, ten noorden hiervan de koetsierskamer en een verblijf voor de tuinman en zijn personeel.

Het ensemble van koetshuis en paardestal is in 1991-1992 gerestaureerd.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetshuis(L)