494843 - Klein Noordijk
Bij H.W. Iordensweg 91, 7384 AJ te Wilp

Omschrijving

DUIVENTIL ANNEX FAZANTERIE. Rode bakstenen gepleisterde ornamentele duiventil annex fazanterie op rechthoekige grondslag, onder met gesmoorde Oud Hollandse pannen gedekt zadeldak met overstek. De dakoversteken op doorstekende geornamenteerde sporen en klossen zijn ter plaatse van de topgevels afgewerkt met windveren en een topgevelversiering met gevelteken. De hoeken van het bouwwerk zijn omgaand van een verspringend blokmotief voorzien, dat zich in de topgevels doorzet. Onder het overstek vertonen beide zijgevels een gepleisterd rondboogfries.

Voor(west-)gevel: centraal een opgeklampte toegangsdeur met een geprofileerde en gepleisterde omlijsting. Op de verdieping een rond venster, eveneens met omlijsting.

De achtergevel heeft op de beganegrond twee halfronde thans gesloten toegangen voor kippen en op de verdieping twee identieke uitvlieg-openingen voor duiven. Boven de openingen een opgelegde halfronde gepleisterde sierlijst.

Het pleisterwerk had oorspronkelijk een grijs-bruine kleur. Alle gepleisterde lijstwerken hadden een zandstenen kleur.

Inwendig: de ruimte van de til is overkoepeld door een tongewelf van houten delen.

De duiventil annex fazanterie is in 1989 gerestaureerd.