495592 - Van Verschuer-Brants Stichting
Bennebroek A 1368
Bij Van Verschuer Brantslaan 1, 2121 EZ te Bennebroek

Omschrijving

GEDENKTEKEN in de vorm van een obelisk op piedestal, geplaatst langs de oprijlaan aan de oostzijde van het gebouw. Deze hardstenen obelisk werd in 1835 in Amsterdam vervaardigd door Chs Sigauili & Zoon en is aan drie zijden van decoraties voorzien.

Voorzijde: een vlinder met daaromheen een slang die zichzelf in de staart bijt, symbool van wedergeboorte en eeuwigheid. Daaronder de namen M.P. Brants en A.P. Hartsen.

Dit zijn Mattheus Pieter Brants (1779-1829) en Agatha Petronella Hartsen (1784-1835), de ouders van Anna Maria Brants die in 1900 samen het haar man, Barthold van Verschuer, de Van Verschuer-Brants Stichting oprichtte; Linkerzijde het wapen van de familie Hartsen: een medaillon met drie zwijnenkoppen, aan een lint met strik opgehangen. Rechterzijde het wapen van de familie Bartsen: een wapenschild, met een zwemmende dolfijn en een brandend hart daarboven, bekroond door een hemelteken. Tussen de vleugels op de helm nogmaals een brandend hart.

Waardering

Het gedenkteken is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als onderdeel van het beschreven complex.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) Gedenkteken(D6)

Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) Obelisk MRS-aanv.