Drechterland K 3094
Drechterland K 3095
Streekweg 20, 1616 AK te Hoogkarspel
Streekweg 20 A, 1616 AK te Hoogkarspel

Inleiding

STOLPBOERDERIJ van het afgeleide Noordhollandse type gelegen aan de zuidzijde van de Streekweg en hiervan door een (gereconstrueerd) sierhek gescheiden. De stolpboerderij heeft een op de pronk gebouwde voorgevel (N) die zichgedeeltelijk aan de linker- (O) en rechterzijde (W) voortzet. De stolpboerderij dateert volgens een gevelsteen uit 1891. De achterzijde van de boerderij is gewijzigd, echter zonder het monumentale karakter te schaden.

Omschrijving

Stolpboerderij op een vrijwel rechthoekige plattegrond die links aan de achterzijde (ZO) uitloopt in een staartstuk. De stolpboerderij heeft een schilddak dat boven het staartstuk overgaat in een zadeldak. Het schilddak is rietgedekt met een rondomgaande pannenrand. Pannenrand en zadeldak zijn bedekt met een zwarte Hollandse pan. Het dakschild aan de voorzijde (N) en het dakschild aan de rechterzijde (W) hebben elk een getoogde spiegel. In de top van de spiegel aan de voorzijde bevindt zich een ronde schoorsteen op vierkante basis, opgetrokken in rode baksteen met gele baksteen ter decoratie. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen en zandsteen. De voorzijde (N) en een deel van de aansluitende linker- (O) en rechterzijde (W) zijn opgebouwd in een oranje-rode baksteensoort. Deze drie pronkgeveldelen worden bekroond met een houten kroonlijst. De voorgevel (N) is symmetrisch en bestaat uit drie traveeën die van elkaar gescheiden worden door pilasters. Ook op de hoeken zijn pilasters aangebracht. De pilasters zijn alle voorzien van zandstenen accenten. In de middelste travee bevindt zich een erker met drie vensterassen. De traveeën aan weerszijden hebben twee vensterassen. De vensters in de vensterassen aan de voorzijde (N) en de aansluitende geveldelen zijn geplaatst onder een ontlastingsboog met aanzet- en sluitstenen in zandsteen. De vensters hebben schuiframen en zijn voorzien van afgeronde bovenhoeken. Boven de erker bevindt zich een dakkapel met overstekend zadeldak, gesneden windveren, makelaar en verticale elementen met speerpuntvormige bekroning op de beide hoeken. De dakkapel heeft een merendeels met glas bezette stolpdeur die toegang geeft tot het plat boven de erker. Dit plat heeft een balustrade in hout en smeedijzer. Het tot de pronkgevel behorende deel van de rechterzijde (W) heeft twee vensterassen. De linker as heeft een schuifvenster met afgeronde bovenhoeken en de rechter as een houten paneeldeur met glaspanelen, ijzeren harnassen en bovenlicht. Daarna springt het muurwerk uit. Dit muurwerk heeft een aantal getoogde ijzeren stalvensters. Het tot de pronkgevel behorende deel van de linkerzijde (O) heeft twee vensterassen. In beide assen bevindt zich een schuifvenster met afgeronde bovenhoek. Links hiervan heeft het uitspringende muurwerk vier getoogde ijzeren stalvensters. De drie vertrekken van de oorspronkelijke woning (noordzijde van vierkant) zijn nog merendeels oorspronkelijk. De twee oostelijke vertrekken hebben stucplafonds, het westelijke vertrek een betimmerd plafond. Het centrale en het westelijke vertrek hebben een oorspronkelijke schoorsteen met zwart marmeren mantel. De drie vertrekken hebben nog het oorspronkelijke houtwerk. Onder de hos tussen centraal en westelijk vertrek bevindt zich een kleine kelder. De keuken (zuidzijde van vierkant) heeft een tegeltableau dat mogelijk ouder is dan 1891.

Waardering

De stolpboerderij is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als merendeels gaaf bewaard voorbeeld van laat 19de-eeuwse landelijke bouwkunst.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Stolpboerderij MRS-aanv.