Drechterland K 3730
Drechterland K 3729
Streekweg 62, 1616 AL te Hoogkarspel
Streekweg 64, 1616 AL te Hoogkarspel

Omschrijving

Inleiding: Aan de zuidzijde van de Streekweg gelegen STOLPBOERDERIJ van het afgeleide Noordhollandse type met aangebouwd woonhuis aan de westzijde. Boerderij en woonhuis vormen een bouwkundige eenheid en zijn volgens gevelsteen gebouwd in 1901. Het woonhuis is een aanvulling op de gebruikelijke woning in de stolp, die zich aan de straatzijde bevindt (N). De achterzijden van boerderij en woonhuis zijn gewijzigd. De wijzigingen hebben het monumentale karakter van de boerderij evenwel niet geschaad. Omschrijving: Stolpboerderij met aangebouwd woonhuis, beide op rechthoekige plattegrond. De stolpboerderij heeft een rietgedekt schilddak met getoogde spiegels aan de voorzijde (N) en de linkerzijde (O) en een pannenrand rondom. Spiegels en pannenrand zijn bedekt met geglazuurde en ongeglazuurde zwarte Hollandse pannen. De getoogde spiegel aan de voorzijde heeft in de top een ronde schoorsteen op vierkant basis. Het dakschild aan de achterzijde heeft een vierkante schoorsteen. De stolpboerderij heeft een staartstuk aan de achterzijde onder zadeldak met zwarte Hollandse pan. Het woonhuis heeft één bouwlaag onder wolfdak met zwarte geglazuurde Hollandse pan en pirons op de nokpunten. De inwendige houten draagconstructie van de boerderij bestaat uit een vierkant met dekbalkgebinten en overstek boven de woning (N). Voor- en zijgevels van boerderij en woonhuis zijn opgetrokken in een hardgebakken oranje-rode baksteen met gele baksteen ter decoratie. Het overige muurwerk is opgetrokken in een gewone rode baksteensoort. De decoratie in gele baksteen bevindt zich onder meer in cordonlijsten, ontlastingsbogen, spaarvelden en consoles. De symmetrisch opgezette voorgevel van de boerderij (N) telt vijf vensterassen. Vier pilasters - waarvan twee hoekpilasters - verdelen de voorgevel in drie traveeën: een centrale travee met één vensteras en flankerende traveeën met twee vensterassen. De centrale travee bevat op de parterre een meerdelig kozijnmet bovenlicht. Boven de centrale travee bevindt zich een dakkapel onder overstekend en flauw hellend zadeldak met gladde windveren en makelaar. De dakkapel heeft hoekpilasters, een dubbele paneeldeur met glaspanelen. Het zadeldak is bedekt met zwarte geglazuurde Hollandse pannen. De flankerende traveeën worden elk door een kroonlijst afgesloten en bevatten in elke vensteras een schuifvenster. Alle vensteropeningen in de voorgevel hebben een ontlastingsboog en metselmozaïek in de spaarvelden. De rechterzijde van de boerderij (W) heeft een venster en een houten deur met bovenlicht. Rechts van de deuropening bevindt zich een reeks getoogde ijzeren stalvensters. De linkerzijde van de boerderij (O) heeft rechts een onder kroonlijst geplaatst deel van twee vensterassen met schuifvensters, dat een voortzetting vormt van de voorgevel. In de linkse as bevond zich oorspronkelijk een deur. Het linkerdeel van de linkerzijde heeft een lagere goot en bevat een houten schuifvenster en twee ronde vensters met een ijzeren roedenverdeling. Het woonhuis is met de boerderij verbonden via een teruggelegen portaal met ontlastingsboog en houten paneeldeur. De voorgevel heeft op de begane grond een driezijdige erker met schuifvensters. Het plat boven de erker heeft een uit hout en ijzer bestaande balustrade. De geveltop heeft een dubbele paneeldeur met glaspanelen. De linkerzijde sluit aan op de boerderij en de rechterzijde bevat twee schuifvensters. Waardering: De stolpboerderij met bijbehorend woonhuis is van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard voorbeeld van landelijke bouwkunst uit de vroege 20ste eeuw.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Stolpboerderij MRS-aanv.