Drechterland N 931
Oosterblokker 57, 1696 BB te Oosterblokker

Omschrijving

Inleiding STOLPBOERDERIJ van het gekeerde Westfriese type, gelegen aan de zuidzijde van Oosterblokker, de gelijknamige dorpsweg van het dorp Oosterblokker. De stolpboerderij dateert waarschijnlijk uit de tweede helft van de 19de eeuw. De gewijzigde achterzijde schaadt het monumentale karakter van de boerderij niet. Omschrijving Op nagenoeg vierkant grondplan gebouwde stolpboerderij met staartstuk ten behoeve van stal links aan de achterzijde. De stolpboerderij heeft een rietgedekt schilddak met een getrapte spiegel aan de rechterzijde (W) en rondomgaande pannenrand. Spiegel, pannenrand en zadeldak van het staartstuk hebben een zwarte Hollandse pan. De inwendige houten draagconstructie bestaat uit een vierkant met dekbalkgebint en overstek aan de rechterzijde (W). De dars links (O) van het vierkant en de stal met koeschotten en grup rechts hiervan verkeren nog in originele staat. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen, ten dele bepleisterd en ten dele voorzien van snijvoegen. Het muurwerk heeft een gecementeerde plint. De asymmetrisch ingedeelde voorgevel (N) wordt afgesloten door een kroonlijst. In het midden bevindt zich een driezijdige, door vier lisenen gelede erker met drie schuifvensters. Het gevelvlak links van de erker telt twee schuifvensters, het gevelvlak rechts hiervan een paneeldeur geflankeerd door een schuifvenster. Een aantal schuifvensters heeft T-ramen. De ramen van de bovenlichten hebben afgeronde hoeken aan de bovenzijde. Boven de erker bevindt een in het gevelvlak gehouden dakkapel, waarvan het muurwerk door lisenen op de hoeken wordt geleed. De dakkapel heeft een flauw hellend rietgedekt zadeldak met rijk gesneden windveren en meerdelig (gewijzigd) kozijn. De linkerzijde (O) heeft links de teruggelegen darsdeur met bovenlicht. Rechts daarvan heeft het muurwerk - gepleisterd en voorzien van snijvoegen - twee getoogde ijzeren stalvenster en twee schuifvensters met T-ramen.De rechterzijde (W) heeft een lage wand met liggende ovale ronde houten stalvensters met schuifluiken. Waardering De stolpboerderij is van algemeen belang als merendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van landelijke bouwkunst uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Stolpboerderij MRS-aanv.