Drechterland L 1195
Dr.Nuijensstraat 63, 1617 KB te Westwoud

Omschrijving

Inleiding STOLPBOERDERIJ van het Westfriese type, genaamd Martha Hoeve en gelegen aan de noordzijde van de Dr. Nuyensstraat. De beeldbepalende onderdelen van het exterieur dateren uit de periode rond 1875 en zijn opgetrokken in een schilderachtige stijl. De stolpboerderij wordt van de Dr. Nuyensstraat gescheiden door een ijzeren sierhek. De linkerzijde (W) en de achterzijde (N) zijn gewijzigd, echter zonder het monumentale karakter van de boerderij te schaden. Omschrijving Ten dele onderkelderde stolpboerderij, gebouwd op een onregelmatige plattegrond. De plattegrond heeft aan de voorzijde (Z) een getrapte vorm en ter rechterzijde (O) een staartstuk. De stolpboerderij heeft een schilddak, dat gecombineerd is met twee zadeldaken. Het schilddak is rietgedekt en heeft een rondomgaande pannenrand. Het zuidelijk dakschild heeft een getrapte spiegel en een schoorsteen op vierkante basis met ronde schacht. De schoorsteen bestaat uit rode baksteen en heeft gele baksteen ter decoratie. De schoorsteen heeft een steen met jaartal 1873. Het gewicht van het schilddak wordt doorbelast op een houten vierkantsconstructie met vier pijlers, dekbalkgebint en overstek aan de voor- (Z) en linkerzijde (W). Boven het staartstuk aan de rechterzijde (O) en links aan de voorzijde (Z) heeft de stolpboerderij een zadeldak. Het zadeldak boven het staartstuk is pangedekt en het zadeldak aan de voorzijde (Z) is rietgedekt met een pannenrand. De dakrand van dit laatst genoemde zadeldak (Z) heeft houtsnijwerk tussen de gesneden windveren. In de top bevindt zich een met leien bedekt overhangend kapje met rijk gedecorreerde metalen makelaar. Alle pangedekte delen zijn, op de met een rode Hollandse pan bedekte delen aan de achterzijde (N) na, bedekt met een geglazuurde zwarte Hollandse pan. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen. De asymmetrische voorgevel (Z) is getrapt en bestaat uit drie geveldelen. Het linkergeveldeel heeft een topgevel. De symmetrische topgevel heeft op de begane grond drie vensterassen. De middelste as zet zich voort op de verdieping. De middelste as heeft op de begane grond een gedecoreerde houten paneeldeur met siersmeedwerk en een bovenlicht. Op de verdieping heeft de middelste as een door consoles geschraagd balkon met houten balustrade en een deuropening voorzien van een dubbele deur met glaspanelen. De vensters in de assen ter weerszijden zijn schuifvensters met T-profiel en waterborden. Alle deuren en vensters in de topgevel zijn geplaatst onder een ontlastingsboog met kalkzandsteen en gele baksteen ter decoratie. De spaarvelden hebben metselmozaïek in groen geglazuurde tegels. Aan weerszijden van de dubbele deur heeft de topgevel een kalkzandstenen gevelsteen met daarop een deel van de boerderijnaam. De rechterzijde van de topgevel (O) heeft een venster met tuimelraam en daaronder een klein vierkant venster. Het middelste geveldeel heeft één houten schuifvenster zonder onderdorpel maar met T-profiel en waterbord. Achter dit geveldeel bevindt zich een gaaf bewaard gebleven stijlkamer met onder meer een schouw met paarse tegels. De stijlkamer dateert waarschijnlijk van voor 1850. In het rechtergeveldeel bevindt zich de darsdeur met getoogd vierruitsvenster van klein formaat. De darsdeur heeft een bovenlicht met ijzeren harnas. In de aangrenzende linkerwand bevindt zich een schuifvenster met een zesruitsroedenverdeling. De rechterzijde (O) heeft een houten wand, betaande uit gerabat beschot. rechts bevindt zich hget staartstuk. De linkerzijde (Z) van het staartstuk heeft twee vensters met waterborden. De topgevel heeft op de begane grond een paneeldeur met ijzeren harnassen en een bovenlicht. De topgevel heeft op de verdieping een houten staande weeg met een schuifvenster met T-profiel. Het ijzeren sierhek bestaat uit slanke vierkante pijlers met daartussen gebogen hekwerk. Waardering De stolpboerderij met sierhek is van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt als een vrijwel gaaf bewaard gebleven voorbeeld van landelijke bouwkunst uit de late 19de eeuw.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Stolpboerderij MRS-aanv.