Schagen C 3440
Grotewallerweg 2 B, 1742 NM te Schagen

Omschrijving

Inleiding Voormalig TRANSFORMATORSTATION, gebouwd in 1943 in opdracht van de Duitse bezetter ten behoeve van de stroomvoorziening van de Atlantikwall in de kop van Noord-Holland. Het tegen luchtaanvallen versterkte object staat ten westen van de spoorlijn Alkmaar-Den Helder naast het terrein van het Provinciaal Electriciteitsbedrijf van Noord-Holland. Omschrijving Op vierkant grondplan gebouwd en min of meer kubusvormig transformatorstation met hoge rechthoekige ingang aan de westzijde en hoog in het muurwerk aan noord-, oost- en zuidzijde openingen ten behoeve van kabelaansluitingen. Het volumineuze object is gegoten in gewapend beton met een dikte van twee meter. De bovenzijden van het object zijn afgeschuind. In de vloer van het object bevindt zich een bak waarboven op vloerhoogte een stalen rooster ligt. Hierop stond in oorsprong de transformator. De binnenzijde is verder een open ruimte van vloer tot plafond. Waardering Het versterkte voormalige transformatorstation is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als zeldzaam geworden onderdeel uit de energievoorziening van de Atlantikwall.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Bomvrij militair object transformatorgebouw t.b.v. Atlantikwall