Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
495971
Complexnummer
495968 - Stadszicht
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82897/31
Kadastrale aanduiding
Tholen O 624
Luchtenburgseweg 4, 4691 PA te Tholen

Omschrijving

Inleiding

Monumentaal, rijk en bijzonder vormgegeven Jugendstil villa-woonhuis, in 1909 naar ontwerp van J. (Rey) te Bergen op Zoom gebouwd.

Omschrijving

De villa is opgetrokken uit geglazuurde baksteen. De zuidoost- hoek wordt geaccentueerd door een achtzijdig torentje, met topgevels en een lantaarn, beginnend op de verdieping. De zijgevels zijn gepleisterd. De bogen en friezen zijn uitge- voerd in gekleurde, geglazuurde baksteen. Gevelbanden met van motief voorzien tegelwerk. Houten beschot in de geveltoppen, afgewerkt met kruiselings geplaatste windveren. Houten, getoogde kozijnen, enkel en samengesteld, met schuiframen. Gebogen bovenramen en -lichten met dito roedeverdeling. Onder de hoektoren een veranda, via vleugeldeuren met zijlichten toegankelijk; sierlijke smeedwerk hekjes aan de veranda en het hoekbalkon.

De villa heeft een schilddak met plat; kleine houten dakkapel op het voorschild. Het torentje is voorzien van steekkapjes. Alle dakvlakken zijn gedekt met groene, geglazuurde kruispannen.

Naast de voormalige voordeur een gevelsteen met opschrift: "De eerste steen gelegd door M.P.J.E. la Fonteyn 27 juli 1909".

In het interieur zijn vrijwel geen originele zaken uit de bouwtijd aanwezig. In de entree aan de achterzijde bevinden zich in een rondboog vijf vensters met figuratieve voorstel- lingen met betrekking tot de landbouw. Deze zijn uitgevoerd in gekleurd glas-in-lood door "In de Speijkermandt ateliers voor Geschilderd Gebrand Glas. Bouoy, Dordt".

Waardering

Monumentale villa uitgevoerd in een rijke Jugendstil-architectuur. Goed voorbeeld van villa-achtige woning bij een boerde- rij, een ontwikkeling die karakteristiek is voor de streek. Als zodanig van architectuur- en cultuurhistorische waarde en van visuele betekenis in het agrarische landschap.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 495968. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1909
1909
exact
MRS-aanv.

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa MRS-aanv.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Art Nouveau
invloeden
MRS-aanv.