Hertenkamp 3, 4691 RJ te Tholen

Inleiding

Grote, vrijstaande en door tuin omgeven villa, genaamd Ostrea uit 1903. De rijke architectuur vertoont invloeden van de cha- letstijl en de Jugendstil.

Omschrijving

Twee lagen hoge villa met vooruitspringend voorgevelgedeelte. Grotendeels gepleisterde bakstenen gevels op gesmoorde bakstenen plint. Natuurstenen waterdorpels, dekstenen e.d.; ontlastingsbogen en strekken in rode baksteen. Geveltoppen voorzien van een houten beschieting gecombineerd met vakwerk details in de geveltoppen en in een band onder de dakgoot.

Aan de voorgevel bevindt zich een veranda, deels overdekt door een balcon en deels door een met pannen gedekt afdakje op uitgesneden staanders met schoren. Het balconhekje is eveneens van snijwerk voorzien. Aan de rechter zijgevel bevindt zich de entree onder een luifel. Sierlijk uitgesmede gevelankers.

Veelal samengestelde houten kozijnen met schuiframen, op de begane grond vrijwel steeds als rondboogkozijn in drielichtvorm uitgevoerd. Alle bovenlichten/bovenramen uitgevoerd met fijne roedeverdeling, voorzien van bijzondere kussenvormige ruitjes. De kozijnen op de begane grond zijn voorzien van luiken, beschilderd met zandlopermotief, voor de onderramen. Aan de linker zijgevel enkele boogvormige blindnissen. Het geheel beschoten schilddak heeft een plat en is gedekt met rode kruispannen en voorzien van een kleine houten dakkapel op het voorschild. De uitbouw aan de voorgevel is voorzien van een afgewolfd zadeldak met keramische nokpiron.

Rijk interieur vrijwel geheel uit de bouwtijd met ondermeer op de begane grond en de verdieping plafonds met midden- en hoekornamenten van papier mache en buitenrand met behangsel; zwart marmeren schouwen; originele deuren en deurposten met omlijsting. In de entree een marmeren gedenksteen met de tekst: " W.C. Wagtho 8 april 1903". De tussendeuren (klapdeuren) van de entree naar de hal zijn ondermeer voorzien van glazen kussenvormige ruitjes. Zowel op de begane grond als op de verdieping bevindt zich in de toiletruimte een Delfts blauwe toiletpot. De keuken heeft ondermeer een houten kastenwand met middenin een schouw van gemarmerd hout. In de bijkeuken eveneens een houten kastenwand. In de gang op de verdieping bevinden zich drie gekoppelde vensters met gekleurde glas-in-lood ramen in Jugendstil, gemaakt door "'t Prinsenhof" in Delft.

Waardering

Rijke vrijwel gave, vroeg 20ste eeuwse villa met waardevolle architectuur, bijzondere detaillering en materiaalgebruik, zowel aan exterieur als in interieur. De villa vormt een duidelijke uitdrukking van de sociaal-economische achtergrond van de opdrachtgever. De situering is karakteristiek voor de stedebouwkundige ontwikkeling van de stad. Als zodanig een object van cultuur- en architectuurhistorische waarde.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa MRS-aanv.