496004 - Boerderijcomplex
Scherpenisse E 582
Lenteplein 2, 4694 CT te Scherpenisse

Omschrijving

Woning, een bouwlaag hoog met kap, met een symmetrische rode bakstenen lijstgevel met gele bakstenen strekken boven de gevelopeningen, gepleisterde plint en raamdorpels; rozetankers, houten 2x3 ruits schuiframen en een houten voordeur met een klassieke omlijsting, glas-in-lood bovenramen. In de voorgevel een gedenksteen met bouwjaar 1883. Twee schuifvensters in de zijgevel. Zadeldak tussen topgevels, gedekt met rode tuile du nord. Aan de achterzijde bevindt zich de aangebouwde keuken/keet, eveneens uit rode baksteen, voorzien van schuiframen en een zadeldak gedekt met gesmoorde platte friese pannen. Deze aanbouw werd in 1935 door een muurwerk van gele baksteen met de woning verbonden.

In het interieur van de woning zijn diverse originele onderdelen aanwezig, zoals ondermeer een houten kastenwand in de rechter voorkamer met daarachter een opkamer; in de kelder gewelfjes met stalen gebint.

Waardering

De woning is van belang als hoofdonderdeel van het boerderij-complex. De woning is een goed voorbeeld van een sobere, traditionele woning met neo-classicistische details en als zodanig van architectuurhistorische waarde.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Eengezinshuis MRS-aanv.