Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
496029
Complexnummer
496026 - Kouwenberg
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82927/173
Kadastrale aanduiding
Oud-Vossemeer M 214
Molenweg 54, 4698 PM te Oud-Vossemeer

Omschrijving

Omschrijving

De dwarsdeelschuur is opgetrokken uit rode baksteen en voorzien van verdiepte muurvelden in de kopgevels. De ontlastingsbogen zijn in rode en zwarte baksteen uitgevoerd. De langsgevel is opgebouwd uit sinds ca. 1912 grijsblauw geschilderde gepotdekselde houten delen en heeft drie stel grijsblauwe houten mendeuren met klinket en een stel wagenhuisdeuren. De achter-langsgevel bezit een tiental zwart geteerde, gedeelde staldeuren met bovenlichten. In de zuidelijke kopgevel eveneens vier van dergelijke staldeuren. De noordelijke kopgevel is voorzien van diverse deuren, terwijl beide kopgevels in de top een houten venster met opgeknikte bovendorpel en roedeverdeling hebben.

Het zadeldak van de schuur is gedekt met rode tuile du nord en bezit een dakoverstek met witte, uitgezaagde makelaar.

Het interieur van de 43 meter lange, 14,5 meter brede en 12,5 meter hoge dwarsdeelschuur is vrijwel geheel intact. Aan de zuid- en westzijde bevinden zich ondermeer paardenstallen, veulenstal, koeienstallen, kalverstal; de meeste stallen zijn kompleet met ruif, etensbak, etc. Voorts ondermeer diverse dorsvloeren, opslagruimten, een gareelberging voor paardentuig, een wagenhuis. Boven het wagenhuis bevindt zich de graanzolder.

Waardering

De schuur is van belang als opvallend en functioneel onderdeel van het complex. Niet alleen het exterieur, maar ook het interieur is vrijwel geheel in originele staat, waardoor het object zeldzaamheidswaarde heeft.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 496026. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1880
1900
globaal
MRS-aanv.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden
MRS-aanv.