Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
496069
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
16 januari 1996
Kadaster deel/nr: 
82764/81
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Zeeland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Tholen
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Tholen
X-Y coördinaat: 
74062 - 394220

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Rooms katholieke zaalkerk, gelegen aan de Markt in het centrum van de stad, in 1900 in opdracht van de katholieke parochie van Onze Lieve Vrouw Hemelvaart onder leiding van pastoor Beddink in neo-gothische stijl gebouwd naar ontwerp van architect P. Snel te Hoorn. De kerk kwam tot stand na afbraak van de oude kerk in 1900 en werd ingezegend op 19 november 1900. Het aan de zuidwestzijde van de kerk en aan de Paulinastraat grenzende zogenaamde Patronaatsgebouw valt buiten de bescherming. Dit geldt eveneens voor het orgel in het kerkgebouw.

Omschrijving

De kerk heeft een vierkante toren en een kleine rechthoekigesacristie aan de rechter voorzijde.

Het geheel is opgetrokken uit roodbruine machinale baksteen. Het siermetselwerk is in gele strengperssteen uitgevoerd, de raamtraceringen in oranjerode steen.

De topgevel aan de Markt bezit in het midden een enigszins vooruitspringende ingangspartij onder een spitsboog met driehoekige top met daarboven twee spitsboogvormige blindnissen. De dubbele deur van blank gelakt hout heeft grote smeedijzeren gehengen. Aan weerszijden van de ingang bevinden zich gekoppelde vensters onder opgeknikte rollagen en daarboven glas-in-lood spitsboogvensters in spitsboogvormige nissen. Centraal in de geveltop een groot rozetvenster, met natuurstenen traceringen en glas-in-lood; daarboven een reeks blindnisjes. De zijgevels zijn door lisenen in vijf traveeen geleed, ieder met een glas-in-lood spitsboogvenster; doorlopende decoratieve daklijst.

De toren heeft een vierkante plattegrond, is horizontaal in vieren geleed en afgesloten door een achtkantig bouwvolume met achthoekige spits. Op de begane grond bevindt zich een eenvoudige ingang, en op de verdiepingen diverse vensters, blindnissen en galmgaten in een spitsboogveld.

De sacristie rechts van de toren heeft eveneens enkele en gekoppelde gothische vensters en wordt aan de voorzijde afgesloten door een attiekje.

De kerk is voorzien van een zadeldak gedekt met leien in maasdekking en van enkele dakkapellen met persiennes en glas-in-lood bovenlichten. De achthoekige torenspits is eveneens gedekt met leien in maasdekking, zo ook de aanbouw met plat en driezijdig schild.

In het interieur bevinden zich veel zaken uit de bouwtijd, onder meer de betegelde kerkvloer, houten deuren met glas-in-lood raampjes, houten kerkbanken. Het houten tongewelf werd in 1911 voorzien van schilderingen met bijbelse voorstellingen o.l.v. architect Jac. van Gils te Rotterdam en uitgevoerd door A. Federle te Kleef. Het neo-gothisch altaar met een onderstuk van franse zandsteen en een houten bovendeel, de neo-gothische preekstoel en een aantal beelden werden in 1901 ver vaardigd door M. van Bokhoven te 's-Hertogenbosch. Het altaardoek, voorstellende de ten hemelopneming van Maria, werd in 1911 uitgevoerd door H. Luns te Rotterdam. In de kerk hangen 14 schilderijen, op triplex geschilderd, die de kruiswegstaties uitbeelden.

Waardering

Het kerkgebouw is van cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling en van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van neo-gothische bouwkunst. Het is bovendien het enige neo-gothische kerkgebouw in Noord-Zeeland. Niet alleen aan het exterieur, maar ook in het interieur zijn veel originele zaken aanwezig. Het pand, met gave hoofdvorm en details, markeert het Marktplein en is als zodanig van waarde voor het aanzien van de stad.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaMarkt224691 BXTholen

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieReligieuze gebouwenKerk en kerkonderdeelKerk

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
TholenR221

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-Gotiekstijlzuiver

MRS-aanv.

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Religieuze gebouwenKerk en kerkonderdeelZaalkerk

MRS-aanv.

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19001900exactvervaardiging

MRS-aanv.

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Snel, P. ; Zeelandarchitect / bouwkundige / constructeur

MRS-aanv.