Stavenisse E 928
Bij Buurtweg 8, 4696 RV te Stavenisse

Inleiding

Nabij Stavenisse aan een plattelandsweg, op ruim erf gelegen, kleine, eenvoudige, traditionele arbeiderswoning, in 1883 gebouwd voor J.C. Droogendijk, landbouwer.

Omschrijving

Het een bouwlaag hoge langsgevel woonhuis bezit een zadeldak met een aankapping aan de achterzijde. Het pand is opgetrokken uit gele ijsselsteentjes en bezit aan de rechterzijde een gepleisterde zijgevel.

In de voorgevel bevindt zich een (vernieuwd) houten schuifraam met roedeverdeling in het bovenlicht, behangen met houten luiken en een houten voordeur met laag bovenlicht. Boven de voordeur een gedenksteen met jaartal: De eerste steen gelegd door J. Droogendijk 25 aug. 1883. Aan de voorgevel een eenvoudige bakgoot op houten gootklosjes.

In de zijgevel een houten schuifvenster in de achterbouw en een klein topvenster.

De achteraanbouw onder de aankapping is van jongere datum (ca. 1920-1930).

Het dak is gedekt met rode hollandse pannen. In het interieur zijn ondermeer twee bedsteden, een voorraadkast en een schouwtje van belang.

Waardering

Woning van cultuurhistorische waarde als een van de laatste, architectonisch grotendeels gave, karakteristieke arbeiderswoningen op het platteland. Als zodanig een object met zeldzaamheidswaarde.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Arbeiderswoning(K) MRS-aanv.