Tholen R 913
Botermarkt 1, 4691 CZ te Tholen

Inleiding

Fors hoekpand met verdieping in 1894 in Neo-Renaissance stijl gebouwd naar ontwerp van P.A.A. van Rhee, bouwkundige te Rotterdam. De bouw werd uitgevoerd door de aannemers C.J. Greep en D. van Hiele.

Het pand werd gebouwd voor C.A. van der Burght, wijnhandelaar en rond 1904 verkocht aan C.J. Kuyper Boone, horlogemaker. Van ca. 1921 tot 1991 was het pand eigendom van de Waterleiding Maatschappij Tholen die rond 1924 de begane grond en de verdieping verbouwde.

Het op het achterterrein, los van het pand staande schuurtje valt niet onder de bescherming.

Omschrijving

De gevels zijn opgetrokken uit roodbruine machinale baksteen in kruisverband met gevelbanden en ontlastingsbogen in rode strengperssteen, natuurstenen cordonlijsten onder de ramen en plint. De boogtrommels zijn voorzien van bakstenen mozaiek en in de dagkanten en ontlastingsbogen van de gevelopeningen bevinden zich natuurstenen accentblokjes. De omlopende lijstgevel wordt aan de Botermarkt onderbroken door een trapgevel met rijke ijzeren bekroning met windvaan voorzien van het bouwjaar. Aan de Dalemsestraat een hoekrisaliet waarin de entree van de woning is opgenomen. De winkelingang, schuin op de hoek geplaatst, wordt aan beide zijden geflankeerd door houten, rijk bewerkte etalage-kozijnen. De winkelingang en de etalages zijn voorzien van bovenlichten met gekleurd glas-in-lood in Jugendstil. Boven de kozijnen zijn tekst-tableau's geplaatst tussen geprofileerde kraagstenen, die bij de entree nog extra voorzien zijn van ijzeren decoraties. De dagkanten van de winkelkozijnen zijn uitgevoerd in gekleurde profielstenen. De eenvoudige winkeldeur heeft paneeltjes en een ruit met roedeverdeling. In de trapgevel een rond venstertje; de overige kozijnen zijn grotendeels met T-type schuiframen uitgerust.

Het hoofdgebouw is voorzien van een schilddak met dwarskap achter de topgevel, gedekt met gesmoorde kruispannen.

Aan de Dalemsestraat bevindt zich een soberdere aanbouw in gelijke gevelsteen. De gevelsprong tussen de hoofdbouw en de aanbouw is voorzien van een bijzonder, kwartrond, smeedijzeren hekwerkje.

In het interieur zijn enkele originele zaken aanwezig, zoals ondermeer houten deuren, schuifdeuren en de gekleurde tegelvloer in de hal.

Waardering

In het centrum van de stad gelegen winkelpand met voor de bouwtijd karakteristieke architectuur met vele gave en bijzondere details. Als zodanig een gaaf en goed herkenbaar object van cultuur- en architectuurhistorische waarde en van visuele waarde in de gave stedelijke omgeving.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Winkelwoning

Hiele, D. van ; Zeeland