Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
496143
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82784/52
Kadastrale aanduiding
Duiveland C 15
Lageweg 15, 4308 AG te Sirjansland

Omschrijving

Inleiding

Groot, vrijstaand woonhuis, voormalige Nederlands Hervormde pastorie, met neo-barokke details, volgens gedenksteen gebouwd in 1874.

De na 1953 toegevoegde aanbouw met zadeldak aan de achterzijde en de garage komen niet voor bescherming in aanmerking.

Omschrijving

Het pand heeft een geheel gepleisterde langsgevel van vijf traveeen breed met een begane grond en een mezzanino; vereenvoudigde gootlijst. Op de begane grond geprofileerde kozijnomlijstingen met kuifje; tussen de kozijnen rustica-blokken. Alle oorspronkelijke kozijnen zijn uitgevoerd met afgeronde schouders. De middenentree is voorzien van een geprofileerd kalf en een bovenlicht met levensboom, geflankeerd door tot H-type vereenvoudigde schuiframen. In de mezzanino bevinden zich zeer lage ramen. In de linker zijgevel o.a. T- en H-type schuiframen en een drielicht kozijn met hoger opgaand middendeel in de top; een venster is vernieuwd. In de achtergevel eenvoudige raamomlijstingen.

Het met rode, geglazuurde tuile du nord gedekte zadeldak bezit Philibertspanten. Het dak loopt links tegen een later opge- hoogde topgevel aan en is rechts voorzien van een overstek met windveren en uitgezaagde makelaar.

Het interieur is na de overstroming van 1953 grotendeels gerenoveerd.

Waardering

Wat betreft stijl, voor Zeeland een nagenoeg uniek, in hoofdzaken gaaf pand met bijzondere, monumentale architectuur, als zodanig van cultuur- en architectuurhistorische waarde en van belang voor het aanzien van het dorp.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1874
1874
exact
MRS-aanv.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Barok
invloeden
MRS-aanv.