Duiveland H 284
Rijksweg 16, 4307 LG te Oosterland

Inleiding

Vrijstaande middenstandswoning, rond 1905 in opdracht van de heer S.J. de Rijke gebouwd aan de doorgaande weg van Zijpe naar Zierikzee. De woning is uitgevoerd in overgangsstijl. Dit type verdiepingloze langsgevelwoning met opgaand middengedeelte of middenrisaliet met top boven de entree, is in varianten karakteristiek voor de vroeg twintigste eeuwse woningbouw van de gegoede burgerij en rentenierende boeren aan de uitvals- en verbindingswegen op Schouwen-Duiveland.

Het losstaande schuurtje achter de woning is niet in de bescherming opgenomen.

Omschrijving

De gevels van de vijf traveeen brede woning zijn opgetrokken uit rode baksteen in kruisverband (zijgevels) en staandverband; de voorgevel is verlevendigd met gele bakstenen ontlastingsbogen, driepas en hoeken in de risaliet-top, tegels in de boogtrommels en groene, geglazuurde bakstenen profiellijsten. De geprofileerde bakgoten worden gedragen door geprofileerde klossen, waartussen zich een lijst van gele profielstenen bevindt.

De woning is voorzien van houten T-type schuiframen met glas-in-lood bovenramen; in de toppen van de zijgevels een drielicht kozijn met driehoekig opgeknikt middendeel. Het drielichtkozijn in de westgevel heeft een vernieuwd middenvenster; daaronder op de begane grond openslaande deuren, ter vervanging van een venster.

De entree bevindt zich in een nis in de risaliet en is uitge- voerd met een rijke voordeur met ijzeren raamhekjes en een glas-in-lood bovenlicht.

Het zadeldak met Philibertspant, met een dwarskapje over de risaliet, bezit overstekken met uitgezaagde en gedecoreerde windveren en dito makelaars en makelaar-achtige elementen tegen de onder-uiteinden van de windveren; gedekt met zwarte en geglazuurde tuile du nord.

In het interieur zijn nog verschillende elementen uit de bouwtijd aanwezig, onder andere enkele stucplafonds op de begane grond, schouw met tegelwerk in de linker voorkamer op de begane grond en een originele trap in de hal.

Waardering

Woning, met voor de streek en de bouwtijd karakteristieke, herkenbare architectuur. Een van de rijkste en gaafste vertegenwoordigers van een op Schouwen-Duiveland meer voorkomende woningtype. Als zodanig een object van architectuur- en cultuurhistorische waarden.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Rentenierswoning MRS-aanv.