Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
496157
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82783/172
Kadastrale aanduiding
Duiveland A 151
Hoge Kerkstraat 13, 4306 CC te Nieuwerkerk

Omschrijving

Inleiding

Woning, voormalige pastorie, met vijf traveeën brede lijstge- vel met verdieping, in de huidige vorm rond 1890 in eclectische stijl ontstaan, mogelijk bij verbouwing van twee panden uit het begin van de 19de eeuw. Het half vrijstaande object bevindt zich in de hoofdstraat van het dorp. De garage valt buiten de bescherming.

Omschrijving

De voorgevel, in eclectische stijl, is opgetrokken uit rode machinale baksteen in kruisverband en voorzien van gepleisterde plint, banden, fries, raamdorpels en aanzet- en sluitstenen in de ontlastingsbogen; vlakke hoeklisenen. Houten, 2x3 ruits schuiframen, op de begane grond behangen met persiennes; iets verdiept liggende entree met pilaster-achtige stijlen; rijk bewerkte deur en getoogd bovenlicht met levensboom.

U-vormig omgezet wolfdak met doorlopend schild aan de voorgevel, gedekt met rode hollandse pannen.

Aan de linkerzijde van het pand bevindt zich een gemetselde poort, waarvan de doorgang wordt geflankeerd door blindnissen; de poort wordt aan de bovenzijde afgesloten door een ijzeren hekwerk.

De zijgevels zijn opgetrokken uit mogelijk vroeg 19e eeuwse gele ijsselsteentjes en voorzien van houten gootklossen. De achter- en zijgevels zijn voorzien van ijzeren goten.

De uit rode machinale baksteen opgetrokken achtergevel is op de begane grond voorzien van eenvoudige 6-ruits schuiframen en op de verdieping van empireramen met imitatie stolpnaald; centrale houten deur met bovenlicht. Boven deze deur een gedenksteen met de tekst "IHM anno 1803".

Rijk interieur met elementen uit zowel het begin als het eind van de 19de eeuw, zoals onder andere in de kamer en suite op de begane grond rijke stucplafonds en schoorsteenmantels met in klassieke stijl uitgevoerd stucwerk en zwart marmeren schouwen. Originele, houten deuren, keukenschouw met tegeltableau; in de hal een glazen tussenwand (tochtpui) met geetste figuren in de ruiten in de boven- en zijlichten en in de deur. Op de verdieping onder meer een bedstede en diverse originele kastdeuren.

Waardering

Woning met gave, voor de verbouwtijd karakteristieke, architectuur; door verhoudingen, architectuur en afmetingen bepalend voor het voorname straatbeeld, als zodanig van ensemblewaarde. Als een der grootste dorpspanden, met voornaam voorkomen, karakteristiek voor de voormalige functie als pastorie en als zodanig van cultuurhistorische waarde.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1800
1890
globaal
MRS-aanv.

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis MRS-aanv.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
invloeden
MRS-aanv.