496533 - Loodscomplex
Zierikzee G 370
Sas 1, 4301 NL te Zierikzee

Inleiding

Omstreeks 1915, in opdracht van de P.T.T. gebouwde houten, creme geschilderde loods op rechthoekige plattegrond onder een zadeldak, bedoeld voor de opslag van houten palen voor het bovengronds telefoonnet.

Omschrijving

De vijf traveeen diepe loods is opgebouwd uit vrij overspannende houten spanten op houten muurstijlen, welke zijn geplaatst op natuurstenen poeren, opgenomen in de rode bakstenen plint. De wanden zijn geheel opgebouwd uit vertikaal lattenwerk tussen de muurstijlen, t.b.v. de ventilatie. De overstekken van het dak zijn rondom voorzien van gesloten vertikaal lattenwerk met gedecoreerde onderrand. De overstekken aan de topgevels en de linkerzijgevel bezitten tussen de met snijwerk gedecoreerde korbeelkonstrukties paneelplafonds; de topgevels zijn afgewerkt met een grijzig geschilderde daklijst met rolstukken aan de uiteinden en een gedecoreerde houten bekroning. In tegenstelling tot de linker zijgevel is de, zonder deuren uitgevoerde, rechter zijgevel slechts van een zeer gering overstek voorzien. Het flauw hellende zadeldak met zinken mastgoten is gedekt met -eterniet- golfplaten, op enkele plaatsen, t.b.v. lichttoetreding, onderbroken door transparante, recentere kunststof golfplaat.

De hoofdtoegang tot de loods bevindt zich aan de voorgevel waar alle vier traveeen zijn voorzien van dubbele latten deuren. In de linker zijgevel bevinden zich in de achterste twee traveeën forse, enkelvoudige lattendeuren, in de achtergevel een vrij klein dubbel latten-deurstel.

Ter plaatse van de eerste travee, is aan de linker zijgevel een zitbankje aangebracht. Aan de top van de voorgevel bevinden zich restanten van isolatoren t.b.v. voormalige elektriciteitsaansluitingen.

Waardering

Van belang als onderdeel van het complex en vanwege de eenvoudige, zorgvuldig uitgevoerde decoraties van architectuurhistorische waarde.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Opslaggebouw