496602 - Recreatiecomplex
Westerschouwen A 61
Duinweg 3, 4325 EW te Renesse

Inleiding

Vrijstaande, verdiepingloze recreatiewoning onder pannen gedekt schilddak, genaamd "De Zeester", deel uitmakend van een tussen 1932 en 1935 gebouwd complexje dat het begin inluidde van de ontwikkeling van dit duinrandgebied tot familierecreatie gebied. Deze, in zakelijke Interbellum stijl door architect J. Oudkerk te Goes ontworpen woning, werd in 1932-1933 gebouwd in opdracht van F.W. van Assenderp uit Rotterdam.

Omschrijving

De recreatiewoning bezit een eenvoudige plattegrond. De gevels zijn opgebouwd uit (recent vernieuwd, vrij grof) wit gepleisterd metselwerk op een zwart geschilderde plint. Houten enkele en samengestelde kozijnen met horizontale roedeverdelingen in de originele ramen, enige kozijnen met luiken behangen. In de achtergevel bevindt zich een loggia, in het vlak van de gevel afgesloten door een recenter aangebrachte metalen pui. In de gevels van de loggia oorspronkelijke kozijnen met ramen met roedeverdelingen en een gedeelde deur. Enkele ramen zijn gerenoveerd.

Het zeer sober uitgevoerde interieur bezit nog grotendeels de oorspronkelijke indeling.

Het karakteristieke, flauwhellende tentdak is gedekt met rode Sterrenberger pannen en voorzien van een eenvoudige, overstekende daklijst. Op het linker en het rechter dakschild bevindt zich een schoorsteen; op het achterdakvlak een kleine, houten dakkapel.

Tegen de rechter zijgevel is een kleine aanbouw onder een lessenaarsdak geplaatst.

Door de ligging, aan de noordelijke rand van het recreatiewoningen-parkje, is de oorspronkelijke relatie van de woning met het direct er achter gelegen duingebied, dankzij beperkte begroeiing in het overgangsgebied tussen parkje en duingebied ter plaatse van deze woning, goed herkenbaar.

Recreatiewoning, behorend tot het complex en als zodanig van waarde.

Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Sport en recreatie Recreatiehuisje