Westerschouwen C 1033
Burghseweg 47, 4328 LA te Burgh-Haamstede

Inleiding

Fors, dwars op de openbare weg geplaatst, vrijstaand woonhuis zonder verdieping op rechthoekige plattegrond, onder een afgewolfd, met pannen gedekt zadeldak, genaamd "Zomerzorg"; in 1904, in overgangsstijl gebouwd op een groot perceel aan de verbindingsweg tussen Burgh en Haamstede, in opdracht van een uit Lisse afkomstige bloembollenteler. Oorspronkelijk deel uitmakend van een comlex waartoe tevens (reeds afgebroken) bollenschuren en een verbouwde, niet onder de bescherming vallende, arbeiderswoning op nr.49 behoorden.

Omschrijving

Woonhuis op eenvoudige, rechthoekige plattegrond met aan de achterzijde, als uitbreiding van een oorspronkelijke uitbouw, een jongere serre en een berging, beide voorzien van platte daken. De uitbouwen aan de achtergevel vallen niet onder de bescherming.

De naar de weg gekeerde, door een lijst afgeknotte topgevel bezit een 3-vlaks erker met houten balustrade. Het opvallende gevelwerk bestaat uit gepleisterd en gewit metselwerk met hoek- en dagkantkettingen, bogen en banden in rode baksteen; gepleisterde aanzet- en sluitsteentjes in de bogen; hoofdgestel met kroonlijst op klosjes en de naam "ZOMERZORG" in het fries.

Op de begane grond houten schuiframen met fijne roedeverdeling in de bovenramen; entree met dubbele paneeldeur en 18-ruits bovenlicht in de voorgevel. De kozijnen in de rechter zijgevel, m.u.v. het voorste kozijn, zijn behangen met persiennes, de voorste en achterste travee voorzien van vleugeldeuren; op de zolderlaag aan de voorgevel stolpramen en vleugeldeuren met roedeverdeling in de bovendelen. In de linker zijgevel zeer sobere raamkozijnen bij de keuken, t.p.v. de entreehal en het trappenhuis gekleurd glas-in-lood ramen. De achtergevel is uitgevoerd als topgevel met dakoverstek en windveren en voorzien van stolpramen met horizontale roedeverdeling op de zolderlaag.

Zadeldak met wolfeind aan de voorgevel, gedekt met gesmoorde kruispannen en voorzien van stenen piron; op het rechter dakschild een lage houten dakkapel onder lessenaarsdak. Aan de zijgevels ijzeren dakgoten op dito gootsteunen.

Op de begane grond bevinden zich een kamer en suite waarachter de jongere serre. M.u.v. enkele oorspronkelijke kozijnen en paneeldeuren en een marmeren schouw, bevinden zich hier geen monumentale delen. Overigens worden op de begane grond bij de entree nog een glas- in-lood deur en in de keuken facet-wandtegelwerk, een schouw en van motieven voorziene vloertegels als oorspronkelijke interieurdelen van enige waarde aangetroffen.

Waardering

Woonhuis met bijzondere gevelafwerking en gave detaillering en met een historische relatie met de bollencultuur; als zodanig een object van architectuur- en cultuurhistorische waarde en van belang voor het aanzien van deze weg.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)