Westerschouwen E 384
Duinwegje 32, 4328 LG te Burgh-Haamstede

Inleiding

Op rechthoekige plattegrond met torenuitbouw gebouwd, en van een, met pannen gedekt schilddak voorzien, groot vrijstaand villa-woonhuis, genaamd "Schouwenburgh"; in 1938 naar ontwerp van arch. F.C.J. Dingemans te Haarlem, in opdracht van Jhr. A. van Citters, burgemeester van Burgh, in Delftse School architectuur opgetrokken in het overgangsgebied tussen de duinen en het vlakkere achterland, ten noorden van de kern Burgh. De villa wordt omgeven door een uitgestrekte, in het ontwerp geintegreerde, tuin.

Omschrijving

Het grotendeels één bouwlaag hoge, deels onderkelderde huis is opgetrokken uit rode baksteen in vlaams verband met natuurstenen hoek-en aanzetblokken. De gevels bezitten ver overstekende houten bakgoten op konsoles.

Op de noordoosthoek bevindt zich een twee-en-een-half bouwlagen hoog toren-achtig bouwdeel onder een tentdak, bekroond door een klokkestoeltje met windvaan in de vorm van een zeemeermin. Enigszins gedraaid op de hoofdbouw bevindt zich aan de westzijde een lagere aanbouw waarin garage en bijkeuken zijn ondergebracht.

De schilddaken van hoofdbouw en aanbouw en het tentdak van de torenbouw zijn gedekt met rood-bruine geglazuurde hollandse pannen; het dak van de garage-aanbouw is uitgevoerd met een "uilebord-raam". De hoofdbouw bezit houten dakkapellen onder met pannen gedekte schilddaken.

De villa bezit zware houten kozijnen, zowel enkel als samengesteld, voorzien van draairamen, in de zuidgevel tevens twee kozijnen voorzien van vleugeldeuren, alle uitgevoerd met fijne roedeverdelingen en behangen met 1-paneels luiken op de begane grond, aan de gevels op de zonzijde behangen met persiennes. De entree met getoogde, gedeelde houten deur bevindt zich aan de noordgevel van de hoofdbouw in een lagere uitbouw.

Garage en bijkeuken bezitten in de noordelijke gevel resp. dubbele en enkele getoogde, houten deuren. Aan de zuidzijde is deze aanbouw voorzien van een veranda.

In de noordgevel van de torenbouw bevindt zich een gegoten betonnen tableau met de naam "SCHOUWENBURGH", een wapen en het bouwjaar 1938.

Het interieur, nog vrijwel geheel in toestand uit de bouwtijd, is geheel in overeenstemming met de architectuur uitgevoerd in de ambachtelijke, traditionele en intieme stijl van de Delftse school.

Op de begane grond en verdieping een gang langs de noordgevel; de verblijfsruimten zijn gesitueerd aan de zuidgevel en in de torenbouw. Met name de ruimten op de begane grond zijn voorzien van rijk en ambachtelijk uitgevoerd houtwerk (kasten, lambrizeringen, kozijnen e.d) en diverse plafonduitvoeringen: moer- en kinderbinten, min of meer vlakke houten panelenplafonds en in de werkkamer in de torenbouw een houten tonvormig plafond. Als hoofdkleur is op de begane grond donkerrood, en op de verdieping groen toegepast. Alle interieurdelen door de architect ontworpen.

De oorspronkelijke tuinaanleg, naar ontwerp van de architect, met o.a. een klein formeel gedeelte en een, voor de entree rond lopende, oprijlaan, is nog grotendeels aanwezig.

Waardering

Grote, voor wat zowel exterieur als interieur betreft gave villa in Delftse School trant met bijbehorende tuinaanleg, gelegen op een landschappelijk bijzondere overgangslokatie. Zowel architectuur als ligging zijn karakteristiek voor de bouwtijd en de ontwikkelingsgeschiedenis van het gebied; als zodanig een object van typologische- en architectuurhistorische waarde en als rijke, complete stijlvertegenwoordiger van zeldzaamheidswaarde voor Zeeland.

Nee Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuin

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa MRS-aanv.