Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
496676
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82653/174
Kadastrale aanduiding
Westerschouwen C 2977
Kraaijensteinweg 140, 4328 RD te Burgh-Haamstede

Omschrijving

Inleiding

Vrijstaand, verdiepingloos gebouwtje, rond 1925 als duinwachterskantoor gebouwd aan de rand van het beboste duingebied van Westerschouwen. Het ontwerp is geinspireerd op het zakelijk expressionisme.

Omschrijving

De sobere gevels zijn opgetrokken uit wit geschilderde baksteen op een zwart geschilderde plint. Deels terugspringende voorgevel en achtergevel. Het platte dak is voorzien van een ver overstekende, sobere, getimmerde daklijst. Geheel oorspronkelijke, enkelvoudige en gekoppelde houten kozijnen met schuiframen voorzien van een horizontale roede in de bovenramen en behangen met luiken; oorspronkelijke houten voordeur. De achtergevel is geheel "blind" uitgevoerd. In het zeer sobere interieur zijn de hoofdopzet en de houten kozijnen met deuren bewaard gebleven.

Waardering

Klein en eenvoudig kantoorgebouwtje met functionele relatie met de lokatie, ontworpen in, voor de bouwtijd karakteristieke en in zijn omgeving opvallende, nog geheel gave architectuur; als zodanig een object van cultuur- en architectuurhistorische waarde.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor Kantoorgebouw

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1925
1925
globaal
MRS-aanv.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
invloeden
MRS-aanv.