Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
496724
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82686/177
Kadastrale aanduiding
Brouwershaven L 425
Zuid Langeweg 1, 4315 PH te Dreischor

Omschrijving

Omschrijving

Vrijstaande woning met langsgevel, met begane grond en kapverdieping onder een gebroken zadeldak, gebouwd omstreeks 1914. De woning is opgetrokken uit roodbruine machinale baksteen. In de voorgevel bevindt zich een middenrisaliet waarin de geheel betegelde entree is opgenomen. Entree voorzien van natuurstenen stoepplaten.

De rijke, houten entreedeur bezit een smeedijzeren raamrooster; bovenlicht voorzien van glas-in-lood in Jugendstil. De risaliet is boven de gootlijst opgetrokken als dakkapel met pinakels. De voor- en zijgevels zijn gedecoreerd met gele bakstenen banden en booggedeelten en groene geglazuurde dorpelstenen. De gevelankers zijn in rozetvorm uitgevoerd. De enkele en gekoppelde houten schuiframen zijn grotendeels uitgevoerd als T-vensters met op de begane grond glas-in-lood bovenramen en aan de voorgevel persiennes. Op de verdieping bevinden zich 6-ruits vensters. De achterdeur van de centrale gang is vervangen door een raam.

Het gebroken zadeldak bezit overstekken met witte windveren en stokmakelaars met horizontale koppelroede in de top en is gedekt met rode, geglazuurde tuile du nord op het voordak en gesmoorde kruispannen op het achterdak.

Aan de westelijke kopgevel bevindt zich een aanbouw met plat dak uit de bouwtijd.

Waardering

Woning, van belang vanwege de gaaf bewaarde en voor deze omgeving zeldzame hoofdvorm en vanwege de rijke detaillering in Jugendstiltrant. Tevens als laatst bewaarde onderdeel van een boerderijcomplex, waartoe drie monumentale schuren behoorden.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1914
1914
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Overgangsarchitectuur
invloeden
MRS-aanv.