Brouwershaven K 125
Daniël Ockersestraat 6 t, 4315 AR te Dreischor

Inleiding

Geheel vrijstaand, voormalig elektriciteitsverdeelstation van het type "hoogtoren"; omstreeks 1928 in een sobere, functionele stijl gebouwd in verband met aansluiting van Dreischor op het provinciale, destijds bovengronds aangelegde, elektriciteitsnet van de P.Z.E.M. Het object vormt een van de meest gave voorbeelden van dit, in Noord-Zeeland en Zeeuwsch-Vlaanderen nog sporadisch voorkomende type.

Omschrijving

De slanke, ca. 8,5 m. hoge toren op rechthoekige plattegrond werd geplaatst aan de rand van de dorpskern aan de buitenring en is opgetrokken uit roodbruine baksteen in staandverband, voorzien van enig sober siermetselwerk in donkere baksteen onder en boven de ramen en boven de deuren.

In oorsprong tegenover elkaar in de "kopgevels" geplaatste houten panelendeuren met zware siergehengen en grepen. De deur met kozijn in de achtergevel is verwijderd en de gevelopening dichtgemetseld. Lage houten raampjes bevinden zich op de begane grond en geheel bovenin de toren. De toren is voorzien van een klein zadeldakje met sobere windveren en boeiboorden, gedekt met rode pannen.

Aan zijgevels en achtergevel bevinden zich hoog aan de gevels ijzeren voorzieningen ter bevestiging van de elektriciteitsdraden, terwijl aan de achtergevel nog aansluitingen met porceleinen isolatoren aanwezig zijn.

Waardering

Zeer herkenbaar en ook in details karakteristiek voormalig "P.Z.E.M." hoogtoren verdeelstation, dat de wijzigingen in het distributiesysteem van dit voor de ontwikkeling van de streek belangrijke nutsbedrijf weerspiegelt.

Als zodanig een object van cultuurhistorische waarde. Door de solitaire ligging als markant herkenningspunt van waarde in het landschap.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Nutsbedrijf

Functionalisme