Brouwershaven H 235
Donkereweg 88, 4317 NM te Noordgouwe

Inleiding

In 1902 naar ontwerp van W. Bruijnzeel Cz., in rationele architectuur gebouwde villa, genaamd "Huize Maja". Het forse woonhuis voor de dames Van Adrichem verrees in het aantrekkelijke, bosrijke gebied rond Schuddebeurs.

Omschrijving

Het woonhuis met begane grond, verdieping en een kaplaag bezit aan alle zijden gevelsprongen, uitbouwen en erkers waardoor een complex beeld is ontstaan. De gevels zijn sober uitgevoerd in roodbruine baksteen in kruisverband op een plint van klinkers en spaarzaam versierd met groen verglaasde steen voor afdekking van plinten, voor raamdorpels en aanzetten van strekken en bogen. Aan de voorgevel bevindt zich een twee lagen hoge topgeveluitbouw waartegen de rondboog-entreeportiek onder een schilddakje is geplaatst. Tegen de linkerzijgevel een gemetselde serre onder een afgeknot schilddak waarop een balkon. Zowel aan de linker- als rechterzijgevel bevindt zich een topgevel welke, de goot onderbrekend, opgaat. Aan de rechterzijgevel een lage uitbouw (bijkeuken) onder een lessenaarsdak. Het merendeel van de met schuiframen, met roedeverdeling in de bovenramen, uitgevoerde witte raamkozijnen in de hoofdbouw is behangen met luiken voor de onderramen; de luiken zijn voorzien van een rood op wit zandlopermotief. Op de verdieping eveneens houten stolpramen met roedeverdeling in de bovenramen. Aan de achterzijde dubbele houten terrasdeuren met glasruiten en luiken. De geheel originele entree is opgenomen in een rondboogvormig kozijn met zij- en bovenlichten.

Het gebouw bezit een afgewolfd zadeldak met de nok dwars op de voorgevel. De zadeldaken van de topgevels aan de voor- en zijgevels sluiten hierop aan. De daken zijn alle voorzien van overstekken op klossen met witte windveren met uitgesneden uiteinden, boeiboorden en lijsten. De grote dakvlakken zijn gedekt met roodbruine, geglazuurde kruispannen; de portiek en de serre met rode bitumen singels. De wolfseinden bezitten keramische pironnen. De oorspronkelijke zadeldakafdekkingen met pannen van de schoorstenen zijn verwijderd.

In het interieur ondermeer een portaal met dubbele deur met geetst glas; toiletruimte met originele toilet en wastafel; originele houten deuren en garderobe met kastenwand; keuken ondermeer met schouw; het originele trappenhuis bezit drie gekleurd glas-in- lood vensters.

Ter rechterzijde van het huis bevindt zich een garage met berging welke niet onder de bescherming valt.

Het huis bevindt zich op een zeer ruim perceel met een ruim grasveld voor het huis en opgaand geboomte aan de zij- en achterkanten.

Waardering

Monumentale, in vrijwel geheel oorspronkelijke toestand verkerende villa; een goed voorbeeld van in traditionele trant uitgevoerde rationale architectuur, op een, voor de bouwtijd en het type woning karakteristieke lokatie; als zodanig een object van cultuur- en architectuurhistorische waarde en in combinatie met de tuin van belang voor het beeld en karakter van Schuddebeurs.

Nee Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuin

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa MRS-aanv.