Brouwershaven F 815
Provinciale Straatweg 7, 4318 AS te Brouwershaven

Inleiding

Boerderijwoning, volgens gedenksteentje in de portiek in 1911 gebouwd in opdracht van Dhr. F. Hoeke. Het pand is gebouwd onder invloed van de Jugendstil.

Omschrijving

De woning bestaat uit een topgevel met twee bouwlagen en een kapverdieping met zadeldak; aan de linkerzijde een iets terugliggend bouwdeel met aankapping (vanaf de kapverdieping) en aan de rechterzijde een vijfhoekige erker op de begane grond.

De voor- en zijgevels zijn opgetrokken uit rode baksteen en gedecoreerd met gele strengpersstenen en groen-bruin geglazuurde bakstenen vlakken, banden, bogen en fries; natuurstenen rustica-achtige plint en cordonlijsten. De achtergevel is grijs gepleisterd en voorzien van schijnvoegen. In de voorgevel zijn twee van de drie boogtrommels op de begane grond voorzien van gekleurd tegelwerk; plateau met naam "Mon Genie".

De vernieuwde houten voordeur bevindt zich in een nis en is met enkele treden te bereiken.

In de topgevel drielichtvensters met houten schuiframen met glas-in-lood bovenlichten. Overige, deels getoogde, vensters zijn houten H-vensters met schuiframen, eveneens met glas-in-lood in bovenlichten. De erker is op de begane grond onder andere voorzien van een deur en heeft op de verdieping balkondeuren en hekwerk. De achtergevel bezit onder andere een originele houten deur met smeedwerk.

Het zadeldak en de aankapping zijn gedekt met rode tuile du nord pannen. De overkragende daklijst is voorzien van een schoorconstructie. In het linker zijdak bevinden zich twee kleine dakkapellen met een dwarskapje, gedekt met leien.

In het interieur bevinden zich ondermeer een voor- en een achterkamer met schuifdeuren; in de achterkamer en in de hal stucplafonds; in de hal een marmeren vloer; origineel trappenhuis.

Waardering

Woning van belang als hoofdonderdeel van boerderijcomplex. De woning heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een object met Jugendstilelementen. Zoewel hoofdvorm als detaillering zijn gaaf. Bovendien behoort de woning tot een van de weinige objecten in (Noord-)Zeeland met Jugendstil invloed.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa MRS-aanv.