Dubbeldam A 7629 A2
Dubbeldam A 7629 A3
Dordwijklaan 8, 3319 AD te Dordrecht
Dordwijklaan 8 A, 3319 AD te Dordrecht
Dordwijklaan 8 B, 3319 AD te Dordrecht

Omschrijving onderdeel 4

Naar ontwerp van J.F. Klinkhamer in 1891-92 op onregelmatige plattegrond in gemengde stijl - met elementen van neo-Renaissance en Chaletstijl - gebouwde VILLA, genaamd Sorghvliet; in dezelfde trant uitgebreid in 1899 naar ontwerp van Klinkhamer en B.J. Ouendag.

De villa is met in- en uitspringende bouwvolumes opgetrokken in oranjerode baksteen op hardstenen plint, afgewisseld door siermetselwerk en banden van geel gekleurde en bruin geglazuurde baksteen, met kelder, twee bouwlagen en in oorsprong met kapverdieping onder een samenstel van overstekende zadel- en schilddaken, deels met wolfseinden, sierlijke pirons, van wolfsdaken voorziene dakkapellen en goten met tandlijsten.

De a-symmetrisch ingedeelde villa bevat verder overwegend T- en H-vensters met drieruitsverdeling in de bovenlichten waarboven kleurige segmentbogen. De verdiepte entree met hardstenen stoep en overhuivende wolfskap, gesteund door een balustervormige kolom, bevindt zich aan de noordzijde, oostelijk van de toren-achtig uitgewerkte middenrisaliet, waaraan aan de andere zijde een korte dwarsvleugel onder schilddak grenst met rondboogvenster met sierhek en op de eerste verdieping een recht afgesloten vensterpartij met lambrequins. Het middenrisaliet bevat op de bel-etage gekoppelde rondboogvensters met sierhekken en profiellijsten, op de eerste verdieping gekoppelde vensters met gebeeldhouwde florale boogvullingen van hardsteen in de rondboognissen en in de uitkragende kapverdieping recht afgesloten vensters tussen gecanneleerde pilasters; de van gesneden houtwerk voorziene topgevel werd in oorsprong gedekt door een wolfsdak; in het risaliet tussen de rondboogvensters een stichtingssteen met naam van de villa en het bouwjaar.

De driezijdige erkerpartijen aan de zuid- en westzijde bevatten in oorsprong een soortgelijke kapverdieping, waarbij de zuiderker op de eerste verdieping een balcon heeft met houten balustrade. De westgevel is verder bij de uitbreiding van 1899 voorzien van een korte dwarsvleugel onder wolfsdak, waarbij op de eerste verdieping een balcon is aangebracht met gemetselde balustrade en een smallere schoorsteen in Engelse trant.

De zuidgevel bevat verder nog een in 'Stick Style' uitgevoerde serre, in oorsprong een open veranda.

De oostgevel heeft een uitbouw met puntgevel, met in oorsprong in de top houtwerk met muizetandrand en gesneden schoorbalken en makelaar. Het hierop aansluitende bouwvolume wordt bij de puntgevel bekroond door een sierlijk in Engelse trant gemetselde schoorsteen.

Aan de noordzijde is voor de dienstvleugel een lage schuur onder lessenaarsdak uitgebouwd, in oorsprong met tweemaal geknikt voetinghek ter afscheiding van een eenvoudig plaatsje.

Inwendig resteert nog ten dele de oorspronkelijke neorenaissancistische interieuraankleding met in oorsprong ondermeer een marmeren vloer in de van stucwerk en geschilderde spreuken voorziene hal, parketvloeren, haardpartijen met marmeren schouwen en cassettenplafonds in de hoofdvertrekken op de bel-etage, alsook geprofileerde paneeldeuren en binnenluiken; in het hoofdtrappenhuis resteert nog ten dele de trap met gesneden balusters; in de noordvleugel - met uitgebouwde keuken waarboven de voormalige strijkkamer - de afzonderlijke diensttrap naar de vroegere dienstbodenzolder (bij de brand verdwenen).

Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats