Dubbeldam A 7681
Dordwijklaan 12, 3319 AD te Dordrecht

Omschrijving onderdeel 7

Op L-vormige grondslag met twee bouwvolumes in baksteen (met muurankers) opgetrokken KOETSHUIS, daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw en gesitueerd ten ZW van de 'kasteelboerderij', deels ter plaatse van de hiertoe gedempte omgrachting van het 17de-eeuwse 'Torensteedje'. Beide bouwvolumes bevatten een bouwlaag en kapverdieping onder zadeldak tussen puntgevels en halfronde ijzeren stalvensters met wielvormige onderverdeling; inwendig een klinkerbestrating, balklagen en houten kapconstructie. Het grotere noordoostelijke bouwvolume (met werkplaats, stal en hooizolder) bevat in de lange NO-gevel links een stel getoogde strokendeuren met korfboog en sluitsteen en drie stalvensters aan weerszijden en in het midden een keldervenster met luik. De kopgevel aan NW-zijde bevat links een getoogde zijdeur, drie stalvensters terzijde en in het midden een gedeeld hooiluik. De kopgevel aan ZO-zijde bevat links een T-venster met drieruits-bovenlicht en rechts een stalvenster en in de top een negenruitsschuifvenster.

Het kleinere zuidwestelijke bouwvolume bevat in de lange ZW-gevel drie stalvensters, in de kopgevel aan ZO-zijde links een stel recht afgesloten inrijdeuren en rechts een stalvenster en in de top een twaalfruitsschuifvenster; de kopgvel aan NW-zijde is blind.

N.B. De aanbouw aan ZW-zijde is van bescherming uitgesloten.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.