Dubbeldam A 7678
Dordrecht, Wagenschuur Dordwijklaan, Dubbeldam

Omschrijving onderdeel 8

WAGENSCHUUR. Op rechthoekige grondslag in baksteen (met muurankers) opgetrokken schuur met een bouwlaag en kapverdieping onder dwars pannen zadeldak, daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw en gesitueerd ten ZW van de 'kasteelboerderij' ter plaatse van de hiertoe gedempte omgrachting van het 17de-eeuwse 'Torensteedje'.

De voorgevel bevat een stel getoogde dubbele strokendeuren onder gepleisterde korfboog met sluitsteen en twee halfronde stalvensters met wielvormige onderverdeling te weerszijden. De rechterzijgevel bevat een halfrond afgesloten zij-ingang (thans dichtgemaakt) en een rechthoekig hooiluik. De linkerzijgevel heeft een (thans onderaan dichtgemaakt) zesruitsschuifvenster in de top. De achtergevel is blind. Inwendig bevat de wagenberging een klinkerbestrating, de - boven de inrijdeuren aan planken opgehangen - balklaag, een steektrap (rechts) en een houten kapconstructie.

N.B. Het moderne afdak aan de achterzijde valt buiten de bescherming.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.