Dubbeldam A 8289
Dordrecht, kas Dordwijklaan, Dubbeldam

Omschrijving onderdeel 10

KAS. In oorsprong uit 1862 daterende en vijf afdelingen bevattende groentekas ter lengte van circa 28 m. op rechthoekige grondslag op voeting van ijsselsteen die in kop/strekverband is gemetseld met hardstenen afdekplaat, met gekikt zadeldak in ijzer en glas. De kas is door middel van glazen tussenwanden op gemetselde voetingen in drie compartimenten verdeeld en uitgevoerd met een originele draagconstructie met boog- en cirkelvormen. De top van de westelijke kopgevel wordt bekroond door een kleine ijzeren tuinvaas boven de ingang; de dubbele entreedeuren uit de bouwtijd zijn voorzien van vierruits- verdelingen. In de grootste ruimte (W) zijn de oorspronkelijke plantvakken nog aanwezig, voorzien van ijsselstenen muren; het centrale plantvak heeft een hoogte van circa 0,80 m, de langs de zijden geplaatste plantvakken een hoogte van circa 0,30 m. Delen van het verwarmingssysteem uit de bouwtijd - in oorsprong met roodkoperen buizen - zijn nog aanwezig.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Kas(L)