498824 - Schoolgebouw Eenigenburg
Sint Maarten E 1222
Surmerhuizerweg 11, 1744 JB te Sint Maarten

Omschrijving

Het SCHOOLGEBOUW ANNEX ONDERWIJZERSWONING is één bouwlaag hoog op een T-vormige plattegrond onder twee schilddaken. Het pand is opgetrokken in machinaal gevormde, in kruisverband gemetselde baksteen.

Het pand heeft aan de voorzijde (zuid) van het dwarshuis een symmetrische gevelindeling van een deur met gedeeld bovenlicht, geflankeerd door twee maal twee zesruiters die getuige de aanwezige duimen in oorsprong waren voorzien van blinden. De openingen zijn gedekt door een strek. De gietijzeren muurankers hebben de vorm van rozetten, waarvan er enkele zijn vernieuwd.

Links van de deur bevindt zich een 'eerste steen' met de tekst: "2 juni 1877 zijn de eerste vier hoekstenen gelegd door J. Brommer Dzn, wethouder, zijn zoon J. Brommer Jzn, oud 13 jaren en zijn kleinzonen J. Brommer Pzn, oud 5 jaren J. Brommer Czn, oud 5 jaren". Goot en daklijst zijn recent vernieuwd, evenals houtwerk en raamdorpels.

De linker zijgevel (west) bestaat uit twee vlakken: de zijgevel van het dwarshuis en de zijgevel van de poot van de T. De zijgevel van het dwarshuis is gepleisterd in de vorm van imitatie zandstenen blokken. Voor de oorspronkelijke keuken is in 1893 tegen deze gevel een rechthoekige bijkeuken met een plat dak geplaatst. De bovenlichten van de keukendeur en het keukenvenster zijn boven het platte dak zichtbaar. Rechts van de uitbouw resteert een zesruiter. In de zuidelijke en westelijke wand van de uitbouw zijn vernieuwde vierruiters aangebracht, terwijl een deur in de noordelijke wand toegang geeft tot het gebouw. De gevel van de poot van de T is voorzien van vier recent aangebrachte rechthoekige raampjes (formaat stalraam). Hersteld muurwerk in de hoek van de T-vorm naast een deur met bovenlicht getuigt van een voor de deur geplaatst vierkant, vlak gedekt portaaltje, dat niet op de kadastrale leggers is aangegeven en vóór 1987 is afgebroken. De rechtergevel (oost) van het dwarshuis heeft een venster met blinden, dat een halletje verlicht, waar toegang tot wordt verkregen via een deur in de noordgevel van het dwarshuis. Deze paneeldeur is voorzien van een boven- en van een zijlicht. De gevel van de poot van de T vertoont twee maal twee gekoppelde zesruiters, gescheiden door een houten stijl.

De achtergevel (noord) bevat een paneeldeur met bovenlicht ter vervanging van een zesruiter en een tweede zesruiter. Het dwarshuis is belegd met blauw geglazuurde pannen en heeft twee vierkante schoorstenen. De rode Hollandse pannen van de poot van de T (waarop één schoorsteen staat) zijn vernieuwd.

Waardering

Het pand is als onderdeel van het complex van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische en sociaalhistorische waarde als zijnde een schoolgebouw annex onderwijzerswoning uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Tevens is het pand door zijn ligging op de middeleeuwse terp van Eenigenburg van beeldbepalende betekenis en bezit het met de overige bebouwing op de terp een ensemblewaarde.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Schoolgebouw