Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
498878
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
4 november 1996
Kadaster deel/nr: 
82760/105
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Schagen
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Sint Maarten
X-Y coördinaat: 
111567 - 532073

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Voormalig vrijstaand RAADHUIS van de gemeente Sint Maarten, gebouwd in 1911 in neo-renaissance-stijl. Het pand is gelegen aan de zuidzijde van de Hoge Buurt en daarvan gescheiden door een voortuin.

Omschrijving

Voormalig raadhuis, gebouwd op rechthoekig grondplan en bestaande uit souterrain en twee bouwlagen onder een schilddak met noklijn evenwijdig aan de straat. Het schilddak is gedekt met rode Hollandse pannen en heeft twee vierkante schoorstenen op de nok. In de kap bevinden zich verscheidene kleine, onder plat dak ingestoken, dakkapellen met een houten vierruitsvenster.

Het muurwerk van de vier gevels is opgetrokken in rode baksteen boven een uitgemetselde plint. De rode baksteen wordt afgewisseld met accenten in natuursteen, zoals de speklagen ter hoogte van de onder- en bovendorpels der vensters, de aanzet- en sluitstenen der strekken en ontlastingsbogen, hoek- en aanzetstenen ter hoogte van de kalven, enkele boogstenen en accenten in de trapgevel. Hardsteen is toegepast in de onderdorpels van vensters en deuren en in de stoep en stoeptreden. Op diverse plaatsen in het muurwerk zijn de schieters van de (sier)ankers zichtbaar. De kruisvensters zijn alle voorzien van luiken met zandlopermotief.

De voorgevel (N) is drie traveeën breed, waarvan de middelste -met de ingangspartij- risaleert en door de daklijst heen is doorgetrokken tot een dakkapel met trapgevel. De ingangspartij is bereikbaar via een stoep met vier treden en bestaat uit een opgeklampte dubbele deur met twee hoge bovenlichten met glas-in-loodramen. Boven de ingang, op de eerste verdieping, is een op consoles rustend houten balkon met robuuste houten balustrade aangebracht. Twee openslaande glazen paneeldeuren komen uit op het balkon. Boven de bovenlichten van de balkondeuren is een boogtrommel met decoratief metselwerk en gevelsteen met gemeentewapen aangebracht. In de trapgevel van de dakkapel bevindt zich een klein liggend venster met houten luiken en in de boogtrommel is een gevelsteen met jaartal "MCMXI" aangebracht. Aan weerszijden van het middenrisaliet bevindt zich op beide verdiepingen een travee met een neo-renaissancistisch kruisvenster, met luikopeningen onder het kalf en glas-in-loodvlakken erboven. De voorgevel wordt evenals de zijgevels en achtergevel afgesloten door een geprofileerde houten gootlijst op houten gootklampen.

De rechterzijgevel (W) is twee vensterassen breed en bevat op beide verdiepingen kruisvensters als in de voorgevel.

De linkerzijgevel (O) is eveneens twee traveeën breed en bevat in de rechter travee op beide verdiepingen een kruisvenster, de linkertravee bevat een kruisvenster tùssen de verdiepingen.

De achtergevel (W) bevat vier rechthoekige houten vensters in het trappenhuis. De vensters hebben alle glas-in-loodramen en wit-glazen ruitjes. In de eerste bouwlaag bevinden zich drie vensters, in de tweede bouwlaag één.

Van het interieur is de voormalige raadszaal op de eerste verdieping nog in tact, wat betreft de witgesauste natuurstenen schouw met blauw-witte tegels en het houten plafond. De moerbalken van het plafond rusten op houten consoles met voluutachtig snijwerk. In de hal op de begane grond bevindt zich een marmeren gedeksteen aangebracht met de tekst "DE EERSTE STEEN VAN DIT GEBOUW BOVEN HET TRASRAAM IS GELEGD 22 OCTOBER 1910 DOOR A. KLERK BURGEMEESTER P. DE BOER J. BRUIN GZ. WETHOUDERS".

Waardering Het pand is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard voorbeeld van een in neo-renaissancestijl gebouwd dorpsraadhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaHoge Buurt71744 KASint Maarten

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwenBestuursgebouw en onderdlGemeentehuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
Sint MaartenE516

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-Renaissancestijlzuiver

MRS-aanv.

Neo-Romaanse stijlstijlzuiver

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19111911exactvervaardiging