Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
498892
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
4 november 1996
Kadaster deel/nr: 
82757/74
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Schagen
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Dirkshorn
X-Y coördinaat: 
113882 - 529244

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

In 1882 gebouwde STOLPBOERDERIJ van het afgeleide Noordhollandse type. De boerderij ligt aan de westzijde van de Dorpsstraat, in de oude dorpskern van Dirkshorn.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwde stolpboerderij welke wordt gedekt door een schilddak (stolpdak) met noklijn haaks op de weg. Het dak is gedekt met riet. De onderste regels van het dak zijn bedekt met grijze en rode Hollandse pannen.

De inwendige houten draagconstructie van de boerderij bestaat uit een dubbel vierkant.Aan de oostzijde van het dubbel vierkant bevinden zich over de volle breedte van de boerderij de woonvertrekken. Aan de noordzijde van het dubbel vierkant ligt de koestal en aan de westzijdee de korte regel. Ten zuiden van het dubbel vierkant bevindt zich de dars. Koestal en dars lopen in de plattegrond parallel aan elkaar en staan beide haaks op de woonvertrekken (afgeleid Noordhollands type).

De boerderij is opgetrokken in rode baksteen.

De voorgevel (O), waarachter zich de woonvertrekken bevinden, bezit in totaal vijf houten (in oorsprong) T-schuifvensters met gebogen bovendorpel. Links en in het midden van de voorgevel zijn deze schuifvensters twee aan twee gelegen. Uiterst rechts ligt één schuifvenster. Links hiervan bevindt zich de houten voordeur met glazen bovenlicht. Alle vensters in de voorgevel bezitten ter weerszijden gedecoreerde houten zonnerakken. Boven het midden van de voorgevel bevindt zich in het dak een grote bakstenen dakkapel. Deze dakkapel onder ingestoken zadeldak is bedekt met Hollandse pannen en omvat een dubbele openslaande houten deur met glazen vensters. Het dak van de dakkapel wordt afgesloten door een rijk gesneden houten sierlijst. Links van de voordeur bevindt zich in de voorgevel een hardstenen gedenksteen met de tekst: "DE EERSTE STEEN GELEGD DOOR L. DOEKES KLz. OP DEN 16 MAART 1882".

Achter de noordelijke zijgevel bevindt zich aan de oostzijde het woongedeelte van de boerderij. Ter hoogte van dit woongedeelte bevinden zich in de noordgevel een houten schuifvenster met rechte bovendorpel en een klein rechthoekig houten venster. Achter het westelijk gedeelte van de noordgevel ligt de koestal. Hier bevinden zich zes houten koestalvensters. In de achtergevel van de boerderij (W) bevindt zich aan de zuidzijde, enigszins teruggelegen, de dubbele houten darsdeur. De achtergevel bezit voorts aan de linkerzijde een houten koestalvenster met rechts daarvan een houten deur met bovenlicht. Rechts van deze deur bevinden zich een drietal houten vensters, verschillend van type en formaat.

In de zuidgevel, waarachter de dars ligt, bevinden zich enkele houten vensters, verschillend van type en formaat.

Waardering

De stolpboerderij is van algemeen belang uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als zijnde een uit 1882 daterend en grotendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van traditionele landelijke bouwkunst welke specifiek is voor Noord-Holland. Daarnaast is het object van belang vanwege de beeldbepalende ligging in de oude dorpskern van Dirkshorn.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaDorpsstraat141746 ACDirkshorn

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Boerderij(M1)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HarenkarspelI3206

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ambachtelijk-traditionele bouwtrantstreek-eigen bouwtrantstijlzuiver

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Boerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Stolpboerderij

MRS-aanv.

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18821882exactvervaardiging