Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
498912
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82777/132
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Heerlen D 9746
Tegenover Spoorsingel 61, 6412 AA te Heerlen

Omschrijving

Inleiding

Vrijstaand gelegen TELEFOONCEL naar een uit 1930-1932 daterend ontwerp van de architecten J.A. Brinkman en L.C. van der Vlugt.

Omschrijving

Grijsgeverfde metalen telefooncel op vierkant grondplan. De circa twee meter hoge telefooncel wordt afgesloten door een plat metalen dak. De vier gevelzijden van de telefooncel zijn ieder circa één meter breed en bestaan elk uit vijf boven elkaar gelegen ruiten welke in metaal zijn gevat. De bovenste ruit van alle gevelzijden is gevuld met blauw glas, met daarin in witte letters - eveneens naar ontwerp van Brinkman en Van der Vlugt- het woord "TELEFOON". De overige ruiten zijn van doorzichtig glas. Eén gevelzijde (O) is de deur en draait naar buiten toe open. Deze deur heeft een metalen handvat. In deze deur is de bovenste ruit met daarin het woord "TELEFOON" smaller. Voorts is in deze deurzijde in de middelste ruit in witte letters het opschrift "OOK TELEGRAMMEN" aangebracht.

De vloer van de telefooncel op vierkante plint bestaat uit een gewapend betonplaat met terrazzo-afwerking. De plint heeft daarbij nog een ijzeren omranding.

Waardering

De telefooncel is van algemeen belang uit architectuurhistorisch en cultuurhistorisch oogpunt als zijnde een zeldzaam geworden exemplaar van het straatmeubilair dat in de periode 1930-1932 in opdracht van de PTT in functionalistische stijl is ontworpen door de architecten J.A. Brinkman en L.C. van der Vlugt. Tevens is het object van belang binnen het oeuvre van de architecten Brinkman en Van der Vlugt.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Straatmeubilair Telefooncel

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1930
1932
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Functionalisme
stijlzuiver
Functionalisme
stijlzuiver
MRS-aanv.

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Brinkman, J.A. ; Noord-Holland
architect / bouwkundige / constructeur
MRS-aanv. Oorspronkelijke ontwerp
Vlugt, L.C. van der ; Noord-Holland
architect / bouwkundige / constructeur
MRS-aanv. Oorspronkelijke ontwerp