Warmenhuizen G 71
Dorpsstraat 89, 1749 AA te Warmenhuizen
Dorpsstraat 91, 1749 AA te Warmenhuizen

Inleiding

Voormalige vrijstaande PASTORIE, gebouwd in 1869 in eclectische bouwtrant. De pastorie is gesitueerd aan de oostzijde van de Dorpsstraat. De voormalige pastorie behoort bij de laat-gotische kerk die ten zuiden van de pastorie ligt en die dateert uit de 14de eeuw en verder. De kerk geniet reeds rijksbescherming (adres: Dorpsstraat 93 te Warmenhuizen, monumentnr. 38276). De huidige functie van de pastorie is een dubbel woonhuis.

N.B. De twee aanbouwen en het interieur vallen niet onder de bescherming.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwde pastorie, bestaande uit twee bouwlagen onder een met zwartgeglazuurde Holandse pannen gedekt zadeldak. De noklijn van hetdak loopt evenwijdig aan de straat. Het dak heeft een overstek aan kop- en langsgevels, de windveren en gootlijst zijn voorzien van een gesneden sierrand met druppelmotieven. De windveren hebben nok- en hoekmakelaars. Op de nok staan twee rechthoekige schoorstenen.

Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen boven een iets uitgemetselde plint. Ter hoogte van de balklagen zijn op diverse plaatsen in het muurwerk de schieters van de (sier)ankers zichtbaar. Op de hoeken van de gevels zijn gepleisterde pilasters aangebracht: op de begane grond zijn deze voorzien van voegen ter imitatie van natuursteenblokken, op de eerste verdieping van een spaarveld boven een diamantkop.

De voorgevel (W) is vijf traveeën breed, waarvan de middelste op de begane grond de voordeur bevat: een fraai gedecoreerde paneeldeur met bovenlicht. De deur is bereikbaar via een hardstenen stoep met drie treden. De overige traveeën bevatten elk een rechthoekig houten zesruitsschuifvenster, waarvan de bovendorpel licht gebogen is, met luiken. Op de eerste verdieping bevatten de traveeën elk een rechthoekig houten vierruitsdraaivenster. Alle vensters (en bovenlichten) worden bekroond door een strek. De gevel wordt, zoals gezegd, op de hoeken begrensd door de hoekpilasters. De bovenzijde wordt afgesloten door het dakoverstek met geprofileerde goot en gesneden sierrand.

De indeling van de vijf traveeën brede achtergevel (O) is ongeveer gelijk aan die van de voorgevel. De deur in de middentravee is echter wat smaller en eenvoudiger, de begane grondvensters hebben geen luiken en het venster boven de deur op de eerste verdieping is vervangen door een zeer klein vierkant venster. De begane grondvensters hebben vierruitsdraairamen met een tweeruitsbovenlicht. Tussen de twee rechter vensters is op kniehoogte een harstenen gedenksteen aangebracht met de tekst "DE EERSTE STEENEN AAN DIT GEBOUW ZIJN GELEGD DEN 2DEN APRIL 1869. DOOR JB DE MOOR. OUD 5 1/2 JAAR, JB SWAN. OUD 5 JAAR EN KS SEVENHUYSEN. OUD 3 1/2 JAAR."

De linkerzijgevel (N) is blind, op drie vensters na: een keldervenster, een rechthoekig houten vierruitsdraaivenster tussen de begane grond en de eerste verdieping en een rond ijzeren venster met spaakroeden in de topgevel.

De rechterzijgevel (Z) heeft op de begane grond nog één houten zesruitsschuifvenster met licht gebogen bovendorpel. In de topgevel bevindt zich, net als in de linkertopgevel, een rond ijzeren venster met spaakroeden.

Waardering

Het pand is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als merendeels gaaf bewaard voorbeeld van een in eclectische bouwtrant opgetrokken pastorie uit de late 19de eeuw. Daarnaast is het pand van belang vanwege de beeldbepalende ligging in het dorp Warmenhuizen.

Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)