Warmenhuizen G 1614
Dorpsstraat 179, 1749 AC te Warmenhuizen

Inleiding

PASTORIE uit 1883, gebouwd door J. van Groenendael. De pastorie behoort bij de ten noorden hiervan gelegen rooms-katholieke Sint Ursulakerk (1872-1873), welke reeds rijksmonument is onder monumentnummer 38277.

De pastorie heeft in de eclectische architectuur elementen van het romaans (boogvriezen) en de Renaissance verwerkt. Het pand is gelegen op de hoek van de Dorpsstraat en de Pastoor Willemsestraat, waarbij de voorgevel op het westen is georiënteerd. Een vrij ondiepe voortuin scheidt het huis van de weg, terwijl zich aan de achterzijde (oost) een ruime bostuin bevindt.

Omschrijving

Het blokvormige pand bestaat uit twee bouwlagen onder een tentdak, dat aan voor- en achterzijde overgaat in lessenaardaken met schoorstenen op de uiteinden der nok. De lessenaardaken zijn met leien gedekt.

De voorgevel is opgetrokken uit een paarsgetinte baksteen in kruisverband, de zijgevels uit een lichtere rode steen in halfsteensverband.

De symmetrische façade wordt in vijf traveeën verdeeld door middel van twee maal twee vensterassen met daartussen een middenrisaliet. Deze laatste zet zich over de gehele hoogte van de gevel voort en bevat op de begane grond de ingangspartij met portiek, afgesloten door een rondboog op colonnettes, met daarboven een rolwerkcartouche met jaartal 1883. De moderne deur in het nieuw betegelde portaaltje bereikt men via drie hardstenen treden. De façade wordt op de hoeken begrensd door bakstenen pilasters die zich tot aan de dakvoet voortzetten.

Op de begane grond worden de vensters met middenstijl en gedeeld bovenlicht met glas-in-lood bekroond door bakstenen, gedrukte bogen met neggen. De boogvelden zijn opgevuld met patronen uit geglazuurde, gekleurde bakstenen. Ter weerszijden zijn decoratieve, smeedijzeren muurankers geplaatst. De vensters met hardstenen onderdorpel worden onderling verbonden door drie kalkzandstenen sierbanden. De verdieping heeft dezelfde geleding als de begane grond.

Ter weerszijden van de middenrisaliet wordt de voorgevel afgesloten door boogfriezen, met daarboven de als vertanding uitgevoerde aanzet tot de kroonlijst.

De middenrisaliet bevat op de verdieping een venster gelijkvormig aan de overige met daarboven in een blinde boog een beeld van de Goede Herder. De risaliet, die de gootlijst doorbreekt, eindigt trapeziumvorming en wordt afgesloten door een klokkestoel.

Aan de noordzijde is het pand met de kerk verbonden door een gang. In de noordgevel bevinden zich vier vensters op verschillende niveau's.

Ook in de rechter zijgevel (zuid) zijn ramen van hetzelfde type als in de voorgevel, nu op drie niveaus, eveneens alle verbonden door kalkzandstenen banden.

Tegen de achtergevel (oost) is een erker aangebouwd; hiernaast bevindt zich een groot venster. De verdieping heeft drie vensters van hetzelfde type als in de voorgevel.

Waardering

Het pand is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde als zijnde een uit 1883 daterende eclectische rooms-katholieke pastorie. Tevens bezit de pastorie een ensemblewaarde tezamen met de bij de pastorie horende en naastgelegen Sint Ursulakerk.

Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)

Neo-Romaanse stijl