Eijsden D 8354
Bij Ir. Rocourstraat 28, 6245 AD te Eijsden

Inleiding

In een traditionele bouwstijl in 1928 in opdracht van de Nederlandsche Zinkwit Maatschappij naar een ontwerp van de architecten V.F. Marres en W.J. Sandhövel uit Maastricht gebouwd KANTOORGEBOUW.

Het kantoorgebouw is op het bedrijfsterrein van de Union Minière Oxyde gesitueerd.

Omschrijving

Vrijstaand kantoorgebouw met een in de lengterichting geplaatste rechthoekige plattegrond. Het kantoorgebouw telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met een schilddak met pannen. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen. Vrijwel symmetrische indeling frontgevel. Rechthoekige houten vensters en deuren met roedeverdeling. Souterrainvensters. In rechterdeel frontgevel een ronde erker over twee bouwlagen met torendakje met pannen. In deze erker opvallende neo-classicistische houten vensteromlijsting. De ingangspartij met een rondboogvormig bovenlicht met roedeverdeling met hierboven een wapenschild.

Linkerdeel frontgevel licht vooruitspringend. Gevels met decoratief metselwerk in bandvorm. Breed dakoverstek.

Aan de linker- en rechterzijgevel een pergola in de vorm van bakstenen kolommen met decoratieve hardstenen afdekking en verbonden met een houten constructie. In middendeel achtergevel een torenachtig trappenhuis over drie bouwlagen en afgedekt met een torendakje en met in de twee en derde bouwlaag rechthoekige glas-in-lood vensters. Aan linkerdeel achtergevel een aanbouw in een bouwlaag met een plat dak en aan het rechterdeel een aanbouw in twee bouwlagen met een schilddak.

Van het INTERIEUR zijn onder meer van belang: de voormalige direkteurskamer met ronde erker en met hoge houten lambrizering met decoratief houtsnijwerk; hardstenen haardomlijsting; vensterbanken in bruin-grijze marmer en een houten balkenplafond. Trappenhuis met vloer in witte, zwarte en groene marmer; met smeedijzeren trapleuning met houten armlegger.

Waardering

Het kantoorgebouw is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. Het kantoorgebouw bezit architectuurhistorische waarde wegens het bijzondere belang voor het oeuvre van de architecten Marres en Sandhövel, de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en de bijzondere samenhang tussen het exterieur en delen van het interieur.

Ensemblewaarde ontleent het object aan de situering aan de rand van de bebouwing van de plaats Eijsden en sterk verbonden met de sociaal-economische ontwikkeling van deze plaats.

Het kantoorgebouw is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en een deel van het interieur en de typologische zeldzaamheid.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor Kantoorgebouw

Marres, V. ; Limburg