499055 - Stjelpcomplex
Drachten B 4256
Smidswei 52, 9222 ND te Drachtstercompagnie

Inleiding

Het STOOKHOK is onderdeel van het in 1936 in Drachtstercompagnie gebouwde boerderijcomplex. Het stookhok is haaks op de zuidoostgevel van de stjelp georiënteerd en ermee verbonden middels een gemetseld muurtje, dat buiten de bescherming van rijkswege valt wegens geringe architectonische waarde.

Omschrijving

Het stookhok is opgetrokken op rechthoekig grondplan. Het overstekende zadeldak met waterlijst en strakke windveer is belegd met rode Hollandse pannen. Op de nokhoek is een schoorsteen met betonnen dekplaat. Het opgaand muurwerk bestaatuit rode gesinterde bakstenen; in de zijgevel is een klein drieruits venster. De vloer in het stookhok is met plavuizen belegd.

Waardering

Het stookhok, in 1936 in Drachtstercompagnie gebouwd, is van cultuurhistorisch en architectonisch belang:

- als essentieel onderdeel van het visueel en ruimtelijk gave boerderijcomplex,

- vanwege de hoge mate van architectonische gaafheid van het exterieur.