499085 - Boerderijcomplex
Rottevalle B 4303
Kommisjewei 7, 9218 PC te Opeinde

Inleiding

Deze KOP-ROMPBOERDERIJ uit het 3de kwart van de 19de eeuw is onderdeel van een gaaf agrarisch complex bestaande uit de boerderij, een bijschuur en een stookhok. De boerderij is in 1926 verlengd naar een plan van T. van der Kooi, waarbij de west- en achtergevel en de stalinrichting zijn vernieuwd.

In 1954 is het woongedeelte intern verbouwd. In de achtergevel is recentelijk een nieuwe garagedeur geplaatst.

Omschrijving

Het voorhuis van één bouwlaag is asymmetrisch geplaatst t.o.v. de op rechthoekige plattegrond gebouwde romp. Het voorhuis heeft een zadeldak met schoorsteen en schoorsteenbord en is gedekt met zwart geglazuurde Friese pannen. De in bruine handvormstenen opgetrokken gevels van het voorhuis zijn voorzien van licht getoogde zesruitsvensters onder strek, de beide vensters in de zijgevels met persiènnes. In de westgevel daarnaast een later ingebroken T-venster met bovenlicht onder strek; in het dakvlak een vernieuwde kajuit. De sluitgevel wordt afgesloten door een iets uitkragende siermetselrand; in de geveltop, boven een gemetselde cordonlijst, twee getoogde tweeruits zoldervensters onder strek. Het wolfdak boven het woon/bedrijfsgedeelte is grotendeels gedekt met riet; het noordelijk dakschild met zwart geglazuurde Friese pannen. De wolfeinden worden bekroond door twee (vernieuwde) uileborden van het Friese Wouden-type, voorzien van windwijzers. In het westelijke dakschild zijn drie vleermuisdaklichten en een luchtkist vlak onder de nok. In de voorgevel van de romp bevinden zich drie licht getoogde zesruitsvensters en een vernieuwde houten entreedeur met bovenlicht onder getoogde strek. Ten westen van het voorhuis is in de romp een tweede houten deur; een derde deur naar het woongedeelte bevindt zich in de oostelijke langsgevel. De in 1926 vernieuwde oostgevel van het schuurgedeelte telt 23 getoogde drieruits stalramen onder segmentbogen.

De westgevel van de schuur is ingedeeld met zes halfronde stalramen met roedeverdeling en een dubbele houten deur. In de achtergevel is een vernieuwde houten deur met vierruits zijlichten onder doorgetrokken dakvlak en een vernieuwde houten deur naar de paardestal. Een rondboogvenster met roedeverdeling naast een nieuwe garagedeur.

Waardering

De kop-rompboerderij, in het derde kwart van de 19e eeuw in Opeinde gerealiseerd, is van cultuurhistorisch en architectonisch belang:

- als hoofdbestanddeel van het visueel gave complex bestaande uit boerderij, bijschuur, stookhok en erfbeplanting,

- als karakteristiek voorbeeld van dit veel voorkomende boerderijtype in de gemeente,

- vanwege de redelijke mate van architectonische gaafheid van de boerderij met rieten kap,