499085 - Boerderijcomplex
Rottevalle B 4303
Kommisjewei 7, 9218 PC te Opeinde

Inleiding

De dwarsgeplaatste BIJSCHUUR is in het eerste kwart van de 20e eeuw gebouwd als onderdeel van het boerderijcomplex met stookhok uit het derde kwart van de 19e eeuw. De bijschuur bevindt zich aan de oostelijke zijde achter de boerderij en is hiermee verbonden sinds de verbouwing in 1920.

Omschrijving

Bijschuur op rechthoekige plattegrond onder schilddak, gedekt met riet en bekroond met uilebord van het Friese Wouden-type. De schuur is opgetrokken uit rode strengpersstenen op een klinker trasraam. De gevels worden ingedeeld door getoogde stalramen onder strekken; in de noordgevel zijn vijf drieruitslichten; in de achtergevel vijf negenruitsvensters. In de westgevel een houten deur met vensters aan weerszijden.

Waardering

De bijschuur rond 1900 achter de boerderij in Opeinde gerealiseerd, is van cultuurhistorische en architectonische waarde:

- als essentieel onderdeel van het visueel zeer gave complex,

- vanwege de esthetische kwaliteit van het eenvoudige maar verzorgde ontwerp,

- vanwege de redelijke mate van architectonische gaafheid van het exterieur van deze in de trant van de boerderij gebouwde bijschuur,

- vanwege de ruimtelijk-functionele relatie met de boerderij.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Bijschuur