499085 - Boerderijcomplex
Rottevalle B 4304
Kommisjewei 7, 9218 PC te Opeinde

Inleiding

Het STOOKHOK is een oorspronkelijk onderdeel van het in de derde kwart van de 19e eeuw gebouwde boerderijcomplex. Het stookhok is aan de oostgevel naast de boerderij gesitueerd, thans middels een schot met de boerderij verbonden.

Omschrijving

Stookhok op rechthoekige plattegrond onder zadeldak met decoratieve windveer, belegd met zwart geglazuurde Friese pannen. Het is opgetrokken in roodbruine handvormstenen op een enigszins uitkragend trasraam. In de noordgevel een T-venster met achtruits bovenlicht onder strek. In de zijgevels getoogde tweeruitsvenster onder strek; in de westgevel een houten deur.

Waardering

Het stookhok, in het derde kwart van de 19e eeuw in Opeinde gerealiseerd, heeft een cultuurhistorische en architectonische waarde:

- als essentieel en oorspronkelijk onderdeel van het visueel gave complex,

- vanwege de redelijke mate van architectonische gaafheid van het exterieur,