Drachten A 6186
Beter Wonen 58, 9203 BM te Drachten
Beter Wonen 64, 9203 BM te Drachten
Beter Wonen 54, 9203 BM te Drachten
Beter Wonen 52, 9203 BM te Drachten
Beter Wonen 50, 9203 BM te Drachten

Inleiding

Het woningblok bestaande uit acht ARBEIDERSWONINGEN is onderdeel van het arbeidersbuurtje "Beter Wonen". Het complex ligt rond een groenaanleg en is circa 1920 in Drachten gerealiseerd. De hoekpanden en beide middelste panden (nr. 50, 56-56 en 64) hebben een iets vooruitspringende rooilijn.

Omschrijving

Het woningblok is opgebouwd uit acht aan elkaar grenzende woningen van één bouwlaag. Het zadeldak is gedekt met rode sneldekkers, waar oorspronkelijk rode gegolfde Friese pannen lagen. Op de nok zijn gemetselde schoorstenen. De woningen zijn opgetrokken uit bruine handvormstenen. De voor- en achtergevels worden op de begane grond ingedeeld door vernieuwde kruisvensters onder strek. De toegangsdeuren met bovenlicht onder strek zijn eveneens vernieuwd. In het doorlopende dakvlak boven de langsgevel aan de voor- en achterzijde bevinden zich kajuiten met dubbele vensters. De vier panden met een naar voren springende rooilijn hebben op het plein georiënteerde topgevels. Deze zijn voorzien van siermetselwerk in de geveltoppen, bestaande uit een dubbele rollaag langs de dakrand en verticaal gemetselde accenten.

De zijtopgevels van het blok met een dubbele rollaag als aan de voorgevel, eindigen in een gemetselde schoorsteen met een uitkragende driehoekig gemetselde aanzet. Alle topgevels hebben trapsgewijs getande hoeken ter hoogte van het begin van de sluitgevel.

Waardering

Het woningblok met acht arbeiderswoningen, rond 1920 in Drachten gebouwd, is van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- vanwege de betekenis van de woningen in de sociaal-economische ontwikkeling en in de ontwikkeling van de sociale woningbouw,

- als essentieel en functioneel onderdeel van het visueel gave complex,

- vanwege de hoge mate van architectonische gaafheid van de exterieurs,